Elevii olandezi au venit de la Școala Gimnazială Melanchthon de Blesewic pentru a ajuta ONG-ul orădean în activitățile sociale pe care le derulează. Tinerii (14-15 ani) au făcut voluntariat în Oradea și în județul Bihor, în perioada 13-20 aprilie.
„Acțiunile de voluntariat s-au desfășurat într-o săptămână școlară special, care, asemănător programului Școala Altfel din țara noastră, le-a oferit posibilitatea de a participa la activități alese opțional. Acești elevi, în loc să plece într-o excursie la Paris, au ales să vină la Oradea pentru a face voluntariat și a ajuta persoanele nevoiașe de aici. Pe de altă parte, fondul financiar necesar programului nu a fost plătit de părinți, ci colectat chiar de elevi prin târguri școlare caritabile și alte acțiuni de strângere de fonduri. Banii adunați au fost apoi folosiți pentru achiziționarea de materiale pentru activitățile planificate, precum și articole sportive și 200 de ghiozdane pline cu rechizite școlare de foarte bună calitate, jucării și cărți ilustrate. Acestea au fost livrate în România înainte de sosirea grupului, ca parte a unui transport umanitar către Asociația Caritas Catolica”, a spus Szombati-Gille Tamás, responsabil cu comunicarea la Caritas Catolica.
Elevii olandezi au aranjat grădina Căminului de bătrâni Sfânta Elisabeta și au ajutat vârtnicii cazați aici. Totodată, ei au pregătit sandvișuri pentru oamenii de la Azilul de noapte și au distribuit pachete cu alimente pentru nevoiașii din Sălacea, fiind conduși spre casele acestora de primarul Béla Horváth.
[eadvert]
O altă acțiune de voluntariat în care s-au implicat elevii din Olanda s-a derulat la Casa de Copii din Săcueni. Aici, ei au realizat activități distractive pentru copiii rezidenți.
Face painting, jocuri de societate, pagini de colorat și competiții sportive sunt doar câteva dintre activitățile organizate de tineri. De departe, cea mai interesantă activitate, mai ales pentru fete, a fost atelierul de împletit părul, organizat de o femeie din Nigeria, volunară a Asociației Caritas Catolica Oradea.
Pentru echipa olandeză, prânzul cu copiii și meciul de fotbal au fost experiențe de neuitat.
Impactantă pentru ei a fost activitatea de vizitare a pacienților îngrijiți la domiciliu, coordonată de departamentul Caritas din Marghita.
„Am fost impresionat când am vizitat o bunicuță oarbă, care mi-a spus că nimeni altcineva decât asistenta Caritas nu a vizitat-o de ani de zile. A fost foarte emoționată că am vorbit cu ea și am îmbrățișat-o și nu am putut să o privim fără să ne vină lacrimi în ochi. Este impresionantă activitatea Asociației Caritas Catolica. Le dorim să putere oamenilor de aici, ca să poată continua să ajute oamenii aflați în astfel de situații”, a spus Jet, o elevă de 11 ani.
„Pentru mine, vizita la o doamnă vârstnică care a avut răni deschise pe ambele picioare de mai mulți ani, din cauza diabetului, a fost de neuitat. Am putut empatiza cu adevărat cu situația ei pentru că, deși dintr-un alt motiv, eu însumi m-am luptat cu răni deschise pe tenul meu și știu ce înseamnă acest lucru. Sunt recunoscător că am cunoscut-o și am putut fi prezent la bandajarea rănilor bunicuței”, a spus Esmee, un copil de 14 ani.
Cu două zile înainte de plecare, echipa de voluntari a servit prânzul cu copiii rromi, beneficiari ai programului afterschool derulat de filiala Caritas din Tășnad. Copiii olandezi le-au donat acestora și o parte din ghiozdanele școlare pe care le-au achiziționat, iar apoi au organizat pentru ei jocuri și activități, care au durat până după-amiază.
În 19 aprilie, olandezii au vizitat elevii de la Școala Gimnazială „Lucreția Suciu” din Oradea, frecventată de mulți copii defavorizați și de etnie rromă.
Elevii olandezi au înfrumusețat mai întâi curtea școlii (au plantat flori, au grădinărit și au vopsit trunchiurilor copacilor), apoi au distribuit ghiozdane și rechizite școlare pentru copiii din clasele primare. „Donațiile pe care le-au strâns în Olanda au fost completate de materialele didactice ale unui transport de ajutor, adus de diaconul permanent Peter Zidar, din donații oferite de comunitățile parohiale austriece”, a explicat Szombati-Gille Tamás.
Profesorii olandezi s-au întâlnit cu directoarea școlii – Simona Bocșan, pentru a discuta despre dezvoltarea copiilor rromi și prevenirea abandonului școlar.
Părintele József Rajna, directorul Asociației Caritas Catolica Oradea, a mulțumit echipei olandeze, lăudând atitudinea exemplară și sensibilitatea socială a tinerilor, precum și munca profesorilor lor, care îi educă pe tineri să respecte valorile umane de bază.
Szombati-Gille Tamás, coordonator de voluntari, principalul organizator al săptămânii voluntarilor, a acordat certificate de merit participanților la program, oferind o recunoaștere specială profesorilor Jan De Jong, Karin Vermeulen e/v Boerefijn, Steven Van de Waardt și Marcel Stoutjesdijk, cu care a organizat acest eveniment din viața comunității.
Citiți principiile noastre de moderare aici!