Elevii claselor a IX-a B, a IX-a C, a X-a C și a X-a D, de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea, au desfășurat, în perioada 1-19 noiembrie 2019, activități menite să-i ajute să prevină abuzurile și violențele asupra copiilor și tinerilor. Activitățile au avut loc în cadrul celei de-a VII-a ediții a Campaniei „19 zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor”.
Liceenii au fost învățați să conștientizeze formele de manifestare ale traficului de persoane, metode de racolare, formele de exploatare și pericolele la care se pot expune pe rețelele de socializare. Totodată, au fost învățați să ia atitudine, dar și să aibă toleranță, respect și ajutor față de persoanele suferinde. Ei au aflat că există centre specializate în prevenirea și stoparea consumului de substanțe interzise. De asemenea, li s-au prezentat riscurile deținerii și consumului de droguri, pentru ca elevii să devină responsabili pentru propriile decizii.
Teme
Campania a fost inițiată în anul 2000, de către Fundația Summitul Femeilor Lumii, cu sediul la Geneva, România asociindu-se în anul 2013. Campania urmărește, prin organizarea de acțiuni în școli, educarea și mobilizarea copiilor și tinerilor, prin implicarea acestora împreună cu instituții, organizații și alți parteneri ai societății civile, în prevenirea abuzului, neglijării, bullying-ului, abandonului și absenteismului școlar, a consumului de droguri și alte substanțe nocive, a traficului de persoane etc.
Lăzăriștii, alături de profesorii diriginți, Rodica Turcaș, Violeta Fetea, Vasile Juncu și Linda Mura, au dezbătut următoarele teme: „Dependența și abuzul de substanțe”, „Pericolele TIC (tehnologia informației și comunicațiilor) și ale comunicării virtuale” și „Discriminarea bazată pe criterii de sănătate/handicap”. Invitați să le vorbească despre toate acestea au fost Simona Dejeu, inspector de specialitate în cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Regionala Bihor, respectiv Ilinca Șandor, comisar la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor.
„Prin organizarea de astfel de activități în școală li se oferă elevilor un alt mod de însușire a unor trăiri, valențe pozitive ale vieții, valori morale și nu numai, le dezvoltă gândirea critică și le stimulează implicarea în actul decizional, realizându-se în acest fel o simbioză între componenta cognitivă și cea comportamentală”, a spus prof. Rodica Turcaș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!