Care copil nu ar vrea să intre măcar pentru o oră în lumea fascinantă a şcolii Hogwarts din filmele cu Harry Potter? Măcar în joacă, pentru două săptămâni (15-28 iulie), Asociaţia de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului Oradea (ARDT) le dă ocazia celor 57 de elevi înscrişi în Şcoala De Vară ajunsă la ediţia cinci să îşi imagineze că sunt acolo, chiar dacă Wingardium Leviosa nu îşi va face cu adevărat efectul. Luni, la deschiderea festivă, organizatorii i-au întâmpinat cu stindarde şi lumânări „magice”, şi i-au pus să tragă la sorţi din ecusoanele întoarse cu faţa în jos. Aşa au intrat în cele patru case: Gryffindor, Hufflepuff, Slytherin şi Ravenclaw. La fel ca în film, elevii vor trebui să strângă puncte din răspunsurile corecte şi implicarea lor la cursurile Şcolii de Vară, dezvoltându-le spiritul competitiv pentru locul 1 pe echipe, dar pot şi pierde puncte dacă nu respectă regulamentul şcolii.
În sala Aula Magna a Universităţii Oradea, au păşit luni cei 57 de elevi din clasele a X-a şi a XI-a, veniţi din Bihor, Arad, Albă şi Sălaj. În prezidiu s-au aflat: prof. univ. dr. Sorin Curilă, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, prorectorul conf.univ.dr. Ligia Burtă, Alina Silaghi, director general al Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), Mihai Pop, vicepreşedinte al Asociaţiei Firmelor Bihorene (AFB), Barabas Bernard Filip, preşedintele ARDT şi Andrei Ardelean, vicepreşedinte ARDT.
Profesorul Sorin Curilă le-a urat bun venit elevilor înscrişi şi l-a felicitat pe Filip Bernard pentru implicare şi pentru insistenţa cu care a rezolvat toate problemele organizatorice împreună cu echipa sa şi l-a asigurat de tot sprijinul în continuare. Alina Silaghi, director general al ADLO a subliniat faptul că agenţia este foarte implicată pe partea de învăţământ. „Încercăm să susţinem toate proiectele iniţiate de Universitatea din Oradea, de Asociaţia Firmelor Bihorene, de Inspectoratul Şcolar, în măsura în care putem şi avem competenţe pe domeniu. Aş dori să mulţumesc profesorilor şi Universităţii din Oradea pentru toată deschiderea pe care o au pentru acest proiect. Este de foarte mare ajutor şi vreau să vă mulţumesc vouă că aţi acceptat provocarea de a veni la Oradea, de a ne cunoaşte, şi de a încerca să descoperiţi acest oraş. Sper că în aceste două săptămâni pe care le veţi petrece aici să acumulaţi experienţe plăcute, să rămâneţi cu o impresie cel puţin interesantă despre Oradea, despre Universitate şi despre companiile care activează aici”, a spus Alina Silaghi. Mihai Pop a asigurat elevii că au toată susţinerea şi din partea AFB. „Încet, încet Oradea a devenit o mică perlă a României iar voi sunteţi invitaţi să o descoperiţi. Asociaţia Firmelor Bihorene este deschisă faţă de mediul studenţesc, ca atare organizaţiile studenţeşti şi-au făcut loc în cadrul AFB prin Filip Barnabas. Dacă veţi veni în Oradea, şi sper să o faceţi, veţi găsi de la cine să învăţaţi antreprenoriat, business, poziţii în cadrul unor companii mai mici sau mai mari. Aşa cum voi vreţi să învăţaţi, la un moment dat vine reversul când şi noi ne dorim să învăţăm pe alţii la rândul nostru”.
Prin Şcoala de Vară, dar şi prin alte proiecte şi parteneriate pe care le iniţiază, Asociația de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului Oradea își propune crearea unui mediu comunitar studențesc și tineret propice dezvoltării personale și profesionale, să urmărească și să ghideze tinerii în căutarea unei cariere sau profesii, să faciliteze accesul studenților în artele Antreprenoriatului și cel mai important să creeze un brand studențesc nou.
Cursuri dar şi disctracţie
Interesaţi de diferite domenii, precum medicina sau informatică, elevii înscrişi au fost curioşi dacă vor putea vedea companii pe acele profile. Au fost asiguraţi că după cursurile de orientare în carieră la care vor participa, vor avea apoi cursuri teoretice în facultăţi urmând ca ulterior să se deplaseze la companii pentru a vedea practic ce ar însemna meseriile alese de ei. În afară de cursurile teoretice, în cele două săptămâni ale şcolii de vară, care are ca motto „Împreună pentru succes”, tinerii vor participa şi la cursuri de psihologie, teambuildinguri, dar şi vizite la obiective turistice ale oraşului, paintball, seri de film şi pool party. Cei 57 de elevi vor experimenta în cele două săptămâni viaţa de student şi viaţa de cămin, vor avea ocazia sa întâlnească profesori și studenți de la facultățile actuale ale universității, aceștia accesând practic oferta educațională.
Elevii au început deja cursurile de autoanaliză şi planificare a carierei prin identificarea aptitudinilor şi înclinaţiilor fiecăruia, iar ieri după-amiază au avut ocazia să fie prezenţi la Gala Diplomelor 2018, organizată de Muzeul Ţării Crişurilor şi Universitatea din Oradea – Facultatea de Arte, asistând la vernisajul lucrărilor de licenţă şi disertaţie ale absolvenţilor Departamentului de Arte Vizuale, specializările: Pictură, Grafică, Arte decorative, Design, Pictură şi multimedia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!