O elevă de 11 ani de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 din Oradea a intrat în stop cardio-respirator miercuri dimineață.
„La fața locului a fost mobilizat echipajul de terapie intensivă al SMURD Oradea, care a efectuat manevre de resuscitare, transportând ulterior fetița la Spitalul de Copii”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, locotenent-colonel Camelia Roșca.
Fetița a suferit un stop cardiac în prezența unuia dintre părinți și a cadrului didactic. Învățătoarea i-a aplicat masaj cardiac, iar ulterior echipajul SMURD a intervenit și a continuat manevrele de resuscitare.
„Este în comă, dar stabilizată din punct de vedere al funcțiilor vitale. Cauza este în curs de investigare”, a declarat dr. Natalia Hrihorisan pentru Bihon.ro.
Se instalează defribilatoare
Prin proiectul Asociației Sfântul Vincențiu de Paul, lansat săptămâna trecută, au fost achiziționate 15 defibrilatoare mobile care au fost montate în tot atâtea clădiri ale unor școli din Oradea.
Lipsa lor în unitățile de învățământ se arată a fi o adevărată problemă.
În prima etapă a proiectului asociației, 14 unități de învățământ din Oradea au fost selectate pentru instalarea defibrilatoarelor automate. Acestea sunt:
- Colegiul Național „Onisifor Ghibu”;
- Colegiul Național „Emanuil Gojdu”;
- Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna”;
- Liceul Teoretic „Ady Endre”;
- Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”;
- Școala Gimnazială „Szacsvay Imre”;
- Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo”;
- Școala Gimnazială „Dacia”;
- Școala Gimnazială Nr. 11;
- Școala Gimnazială Nr. 16;
- Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”;
- Școala Gimnazială „Octavian Goga”;
- Grădinița cu Program Prelungit „Orsolya”;
- Grădinița cu Program Prelungit Nr. 35.
Acestea nu vor fi amplasate în spații publice, din motive de securitate – o inițiativă similară la Brașov a eșuat anul trecut, după ce un defibrilator montat într-un spațiu public a fost furat în doar trei zile.
Fiecare aparat conține:
- defibrilatorul propriu-zis;
- baterie;
- palete de defibrilare pentru adulți și copii;
- geantă de transport.
Valoarea totală a proiectului este de 97.500 de lei, iar costul echipamentelor achiziționate a fost de 77.647 de lei.
Trimite articolul
XAșa prezentați cazul de parcă ar fi ceva firesc să faci infarct la 11 ani. Problema e lipsa defibratoarelor și nicidecum posibilul vaccin administrat cu acordul unor părinți inconștienți și ignoranți.