Sâmbătă a fost ziua plină de evenimente outdoor în cadrul Zilelor Art Nouveau. Zâne diafane şi o doamnă la înălţime a muzicii clasice au animat centrul oraşului pe un soare minunat care a infirmat cu bucurie prognoza meteo. Amânate reprezentaţiile de dimineaţă din motive tehnice, s-au derulat mai târziu, începând cu ora 16:00, din oră în oră, alternativ.
Spectacolul „Grande Madame” oferit de compania de teatru şi animaţie stradală Famous Art din Cluj-Napoca a avut loc mai întâi în faţa Teatrului Regina Maria. O cântăreaţă de operă într-o rochie de cinci metri a cântat, acompaniată de două violoniste şi un violoncelist ascunşi în crinolina fustei, fagmente din arii şi lucrări celebre ale muzicii clasice. Patru tineri în costume de epocă au animat atmosfera oferind momente care au făcut deliciul copiilor provocându-le hohote de râs. „Doamna are rochia atât de mare! Rămân cu gura căscată!”, a exclamat o fetiţă de cinci ani.
Grande Madame, ajutată de cei patru tineri, s-a mutat apoi în spatele teatrului, condusă de alaiul de curioşi, continuând programul.
De la ora 17:00, în Piaţa Unirii, momentul numit „Armonia Zânelor” oferit de aceeaşi companie clujeană a adus un plus de culoare şi sunet. Una dintre zâne a cântat la harpă, celelaltă a dansat captivă în vraful de cărţi imense montate în Piaţa Unirii. Diafane, în nuanţe de verde, mov şi roz pal, au vrăjit audienţa timp de aproape o oră. Mişcările elegante şi muzica delicată au atras şi aici copiii care au privit fascinaţi momentul zânelor.
De-a lungul zilei au avut loc şi tururi ghidate pe strada Vasile Alecsandri având ca tematică „Tipografii, reclame şi magazine de epocă”. Prezentările au fost atât în limba română cât şi în limba maghiară.
Ziua plină de evenimente s-a încheiat seara, de la ora 21:00, cu spectacolul de muzică, balet și lumini „Art Nouveau peste ani” care a cuprins partituri muzicale reprezentative de la finalul sec. XIX și începutul sec. XX. Amfitrionii evenimentului au fost Loredana Corchiş de la TVR Cluj şi Florin Estefan, bariton, director al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca. Spectacolul a fost oferit de Asociaţia Opera 2 You din Cluj-Napoca, împreună cu artişti ai Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca şi Filarmonica de Stat din Oradea. La pupitru s-a aflat Alexey Mikhaylenko, dirijor rus stabilit la Viena, care a transmis publicului mesajul: „Acest concert este un manifest pentru a ne iubi mai mult unii pe alţii, de a ne respecta şi de a avea grijă unii de alţii”.
Acompaniate de orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea, au urcat pe scenă soprana Larisa Ștefan şi mezzosoprana Alexandra Leşiu. Momentele de dans au fost oferite de trupa de balerini, solişti fiind Andreea Jura şi Dan Haja, acopaniaţi la violoncel de Octavian Lup.
Pe ecranele cu led au rulat în timpul spectacolului imagini din arhitectura clădirilor Art Nouveau, sincronizându-se cu muzica şi dansul. Spectacolul de două ore s-a încheiat în ropote de aplauze pe „Bolero” de Ravel. O zi plină de fantezie şi culoare, de muzică şi dans, care a încântat orădenii şi turiştii aflaţi în oraşul de pe Crişul Repede.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!