Rezidurile de origine animală şi agricolă vor genera electricitate, în cadrul unui proiect al Consiliului Judeţean Bihor. Administraţia judeţeană s-a asociat cu oraşul Săcueni şi comuna Diosig pentru realizarea acestui deziderat. Astfel a rezultat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitată Ecoland Bihor. Proiectul a primit deja undă verde pentru o finanţare europeană, în limita a 17.036.444 de lei noi, din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Instalaţia electrică de la Săcueni se va baza pe biomasa provenită de la trei ferme mari din zonă şi de la exploataţiile agricole. Inclusiv ştiuleţii de porumb vor fi folosiţi pentru a produce electricitate. Prin folosirea resurselor regenerabile, proiectul va contribui la diminuarea dependenţei faţă de combustibilii fosili, protejând, mediul înconjurător de emisiile poluante.
CJ Bihor vine cu un aport de 80.300 de lei la patrimoniul asociaţiei, iar cele două administraţii locale cu câte 300 de lei. Vineri, CJ Bihor a operat o serie de modificări ale actului constitutiv şi statutului ADI Ecoland Bihor, preşedintele Cornel Popa fiind împuternicit să reprezinte judeţul Bihor în Adunarea Generală a Asociaţiei. Popa este preşedintele AGA. Din AGA mai fac parte vicepreşedinţii CJ, Ioan Mang şi Alexandru Kiss, primarul şi viceprimarul oraşului Săcueni – Beres Csaba, respectiv Csuka Jozsef-Gyorgy, primarul şi viceprimarul comunei Diosig – Mados Attila Ferencz, respectiv Constantin Sabău. Consiliul Director este format din trei persoane: Kiss, Beres şi Mados.
Citiți principiile noastre de moderare aici!