A fost nevoie de patru ani de procese pentru ca Judecătoria din Beiuș, Tribunalul Bihor și, recent, Curtea de Apel Oradea să-i dea dreptate reclamantului. Judecătorii au decis că lăsarea cablului sub tensiune timp de aproximativ 20 de ore, în mijlocul străzii, într-o zona intens circulată, reprezintă o neglijență gravă, care a dus la moartea animalului.
Vacă ucisă de un cablu lăsat 20 de ore pe șosea, sub tensiune
Vaca gestantă care aparținea reclamantului a murit pe 18 septembrie 2017, a doua zi după ce o furtună de o violență rară a lovit zona Beiușului. În timp ce era dus spre imașul din sat, animalul a călcat pe un cablu de curent pe care un copac rupt de vijelia din ajun îl pusese la pământ.
[eadvert]
Imediat după vijelie, localnicii au sesizat telefonic căderea firului pe carosabil, în apropierea școlii din localitate. Însă echipele de intervenție au remediat situația abia după 20 de ore, timp în care cablul a rămas pe șosea, fără să fie puse semne de avertizare asupra pericolului de electrocutare. Mai mult o vecină care a încercat, fără succes, să ia legătura cu dispeceratul firmei de distribuție a energiei le-a spus judecătorilor că și cățelul ei a murit atunci, în aceleași condiții, electrocutat.
Moartea bovinei a dus la deschiderea unui dosar penal, care a fost clasat, fiind invocat cazul fortuit – fapta a fost consecința unei împrejurări care nu putea fi prevăzută. Ca urmare, proprietarul animalului s-a adresat instanței civile și a solicitat pagube de 5.000 de lei, cât a calculat că era valoarea vacii în momentul producerii evenimentului.
Instanța: neglijență gravă din partea SDEE Oradea
Arătând că întâmplarea s-a petrecut în urma unui eveniment meteorologic, imprevizibil și inevitabil – fapt confirmat printr-un certificat de forță majoră emis de Camera de Comerț și Industrie Bihor -, Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice (SDEE) Oradea a cerut să nu fie acceptate pretențiile reclamantului.
Judecătoria Beiuș a respins susținerile celor de la Electrica: ”(Deși) fenomemele meteorologice din 17.09.2017 pot fi încadrate în categoria evenimentelor generatoare de forță majoră, lăsarea cablului sub tensiune timp de aproximativ 20 de ore, în mijlocul străzii, într-o zona intens circulată, reprezintă o neglijență gravă din partea paznicului lucrului, cu consecințe grave, astfel cum acestea s-au și produs.”
Ulterior, Tribunalul Bihor, care a judecat apelul declarat în cauză de SDEE Oradea, a arătat că ”doar hazardul a făcut ca pe respectivul drum (unde a căzut cablul de curent – n.n.) să nu aibă loc și pierderi de vieți omenești”. La capătul a patru ani de procese, în luna iunie a acestui an, Curtea de Apel Oradea a stabilit, prin hotărâre definitivă, că societatea de distribuție a energiei electrice trebuie să-i plătească reclamantului 5.000 de lei. La această sumă se adaugă cheltuieli judiciare în valoare de 1.500 de lei.
Trimite articolul
XCeva foarte normal