Este vorba despre cel mai proaspăt deţinător al titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii Oradea, profesorul suedez de origine maghiară Egon Diczfalusy. Decanul Facultăţii de Medicină, reputatul urolog, Gheorghe Bumbu a fost amfitrion al evenimentului. Acesta a primit cel mai înalt titlu academic la propunerea renumitului ginecolog, conferenţiarul Petru Chitulea.
„Legătura profesorului Diczfalusy cu Oradea a început în 1994, când a dat curs invitaţiei profesorului academician dr. Ioan Munteanu, la vremea aceea preşedintele Societăţii Române de Obstetrică- Ginecologie, a domnului profesor dr.inginer Teodor Maghiar, rector fondator al Universităţii din Oradea, precum şi a mea în calitate de preşedinte al congresului Româno-Maghiar de Obstetrică-Ginecologie şi când i s-a decernat titlul de membru de onoare şi medalia Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie. Începând de atunci, legătura profesorului Diczfalusy cu ginecologii români a fost constantă, materializată prin multiple întâlniri la manifestări ştiinţifice din ţara noastră, pe tot mapamondul, unde întotdeauna şi-a exprimat cu sinceritate şi căldură, prietenia şi aprecierea faţă de colegii de breaslă români, precum şi faţă de învăţământul medical românesc”, a spus doctorul Chitulea în cuvântul său.
De altfel, medicul orădean a mulţumit profesorului Diczfalusy pentru privilegiul pe care l-a avut de a cunoaşte îndeaproape personalitatea excepţională a acestuia, de a veni în contact cu erudiţia ştiinţifică exhaustivă, cu cultura sa enciclopedică, dar şi cu umorul său fin şi spumos. Calităţi de care a dat dovadă din plin şi cu prilejul prezentării lucrării „Tomorrow will be different. A Rendez-vous with Tithonus” (Mâine va fi prea târziu. Întâlnire cu Tithonus). Îmbătrânirea planetei, o problemă cât se poate de serioasă, care va schimba radical societatea din toate punctele, social, economic, politic, a fost abordată din perspectiva: „Toată istoria ne-am dorit longevitate. Acum, că am atins-o, ne-o permitem?”. Avertismentul că o treime din populaţia globului, nefiind activă, va trebui susţinută de categoria populaţiei active, care nu va depăşi 20% din totalul locuitorilor a fost lansat pornind de la mitul lui Tithonus, soţul lui Eos, zeiţa zilei, care i-a cerut lui Zeus, pentru bărbatul său nemurirea.
A uitat să-i ceară însă tinereţe fără bătrâneţe astfel că Tithonius a devenit nemuritor, dar tot mai morocănos, asocial, senil, zgomotos, agresiv. Concluzia, crede Diczfalusy, este că proporţional cu îmbătrânirea omenirii, trebuie ca aceasta să-şi asigure şi viitorul, adică să aibă curajul să procreeze. Reinventarea familiei, în sensul unei societăţi educate pronatalitate e alternativa la procesul de îmbătrânire. Proaspătul Doctor Honorius Causa al Universităţii Oradea, consideră că fenomenul crizei nu e unul întâmplător, fiindcă întotdeauna cerinţele anului precedent sunt raportate la populaţia care deja nu mai există.
V.B.
Fellini al medicinei, Doctor Honoris Causa la Universitatea Oradea
Citiți principiile noastre de moderare aici!