DGASPC Bihor a prezentat, săptămâna trecută, rezultatele proiectului „Incluziunea activă pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi”, finanţat prin POSDRU şi cofinanţat de Guvern.
Potrivit managerului de proiect, Adina Tamaş, prin acest proiect, până în prezent au fost angajate 10 persoane cu dizabilităţi, din cele 178 câte au urmat cursurile de formare profesională derulate prin acelaşi proiect. „Obiectivul este ca măcar 10% din persoanele ce au intrat în proiect să se angajeze. În următoarele două luni, avem obligaţia de a angaja încă minimum opt persoane”, a arătat Adina Tamaş. Cursurile de formare au fost pentru următoarele zone profesionale: lucrători în comerţ, în domeniul hotelier, lucrător validare date, cultura plantelor. „Au fost doar trei situaţii de abandon, restul fiind absolvenţi ai cursurilor, cu note mari”, a transmis Tamaş.
Prin acest proiect, DGASPC Bibor a realizat două centre de incluziune socială, la Beiuş şi Valea lui Mihai, cursurile fiind desfăşurate la Oradea, Beiuş şi la Valea lui Mihai.
Probleme pe parcurs
Directorul general al DGASPC Bihor, Călin Lucian Puia, a ţinut să spună şi lucruri mai puţin plăcute. Iată ce a spus Puia, făcând referire la Casa de Cultură a Sindicatelor, ce a părăsit proiectul după ce iniţial figura ca partener al DGASPC. „Au fost parteneri de proiect care ne-au lăsat baltă, deoarece pe traseu ne-au găsit ca nefiind îndeajuns de atractivi. Astfel, am fost la mustaţă să ratăm proiectul. Probabil că cei îndrituiţi ar trebui să facă un fel de cazier, pentru că nu poţi să ne laşi pe noi baltă şi mâine să fii eligibili în altă parte, pentru un alt proiect. Ar trebui ca zece ani să nu te mai poţi prezenta în altă parte. Am fost puşi într-o situaţie foarte sensibilă, pentru că au fost trei luni suspendate în cadrul proiectului. Trebuie să fim corecţi unii cu ceilalţi şi să tragem împreună până la capăt. Până la urmă, vorbim şi despre beneficiari. Trebuie să fim mulţumiţi şi cu mai puţin şi să dăm şi celor aflaţi în nevoi. Însă, unii se mulţumesc doar să primească”, a afirmat Puia, nemulţumit de partenerul iniţial din proiect.
DGASPC Bihor a finalizat proiectul având ca parteneri AJOFM Bihor – organizator de seminarii şi de acţiuni de informare pentru beneficiari; Asociaţia Filantropia Oradea – formare profesională; AMS Human Resources SRL – acţiuni de empowerment pentru persoanele cu dizabilităţi, sprijinite să dobândească încredere în forţele proprii. DGASPC Bihor a asigurat beneficiarilor subvenţii în valoare de 1.350 de lei pentru fiecare în parte, a organizat un concurs – „Cel mai bun CV întocmit” – prin care 60 de persoane au fost premiate cu 150 de lei, le-a asigurat beneficiarilor o masă zilnică şi transport.
Ajutaţi să muncească
Puia i-a asigurat pe beneficiarii proiectului, aflaţi în sală, că în continuare vor fi ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă. „Te duci acolo unde găseşti o uşă deschisă. Nu înseamnă că dacă o uşă este închisă, toate sunt închise. Însă, ca să le aprinzi scânteia, trebuie să le spui de facilităţi. Nu trebuie să cedaţi. Unde nu puteţi dvs., sunt autorităţi care se pot implica să vă dea o mână de ajutor”, a asigurat directorul general al DGASPC Bihor.
Valoarea proiectului s-a ridicat la 1,8 milioane de lei noi, 63,83% reprezentând cheltuielile cu persoanele din grupul ţintă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!