O dezbatere publică pe tema acestora e anunţată miercuri, 10 iulie, ora 17 în Sala Mare a Primăriei.
Orădenii sunt chemaţi să-şi dea cu părerea despre „Studiul de fezabilitate – stabilirea zonelor unitare de încălzire în Municipiul Oradea”, delimitarea zonelor unitare de încălzire şi despre modificarea „Regulamentului de alimentare cu energie termică în Municipiului Oradea” în acord cu acestea. Momentul readucerii în prim-plan a subiectului este sincronizat cu lansarea licitaţiei pentru noua centrală termică pe gaz, în condiţiile în care preţul acestui combustibil este în creştere continuă.
Adică monopol
Tema este aceeaşi, delimitarea unei zone din oraş în care Electrocentrale SA să fie unic furnizor de termoficare. Cu cât mai mulţi consumatori, cu atât ar fi mai ieftină gigacaloria – este o adevărată lozincă sub care îşi prezintă edilii demersul. Faptul că o majoritatea consistentă a orădenilor ar putea deveni prizonieri unui operator cu servicii prea scumpe şi pierderi mari, este temerea cea mai mare legată de zona unică a CET.
Asta pe lângă justificata nemulţumire a unora care, actualmente clienţi ai CET-ului, vor fi lăsaţi pe afară de Municipalitate şi puşi să-şi construiască noi sisteme de termoficare din bani proprii.
Două zone
Studiul de fezabilitate(SF) pus în dezbatere a fost realizat de Proiect Bihor SA şi propune două zone de termoficare. „Eficienţa” este criteriul care face diferenţa în soluţiile de abordare propuse…
Zona unitară A este cea în care alimentarea cu energie termica se face exclusiv în sistem centralizat. Asta îi cuprinde atât pe consumatorii racordaţi direct la reţeaua de agent termic primar (apă fierbinte) şi au staţia termică proprie cât şi pe cei branşaţi la reţeaua secundară prin punctele termice.
În acestă zonă A „nu mai sunt permise deconectarile sau debranşările definitive şi instalarea de sisteme individuale de asigurare a energiei termice”, spune SF-ul. Excepţii sunt imobilele pentru care e imposibil din punct de vedere tehnico-economic şi juridic, racordarea la reţelele CET-ului şi cele care nu au fost niciodată racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică.
În zona unitară B alimentarea cu termie se face prin alte sisteme, inclusiv individuale, utilizând orice fel de combustibil sau energie primară. „Zona unitară B cuprinde toate străzile şi tronsoanele de străzi care în prezent nu sunt incluse în zona unitară A”, mai zice SF-ul.
Odată delimitate aceste zone, autorii studiului propun două variante ulterioare de acţiune. Prima e socială, iar cealaltă economică. „Varianta I: Păstrarea tuturor consumatorilor racordaţi la reţelele de transport şi distribuţie proprietatea Consiliului Local, respectiv Zona Unitară formată din toate străzile şi porţiunile din străzi pe care sunt consumatori racordaţi la reţelele de transport şi distribuţie ale SACET şi străzile şi porţiunile de străzi cuprinse în proiectele de extindere de reţele termice ale Consiliului Local”, se arată în SF.„Varianta II: Păstrarea consumatorilor care, din punct de vedere energetic şi economic asigură rentabilitatea financiară a operatorului SACET, incluzând toate străzile şi porţiunile de străzi pe care sunt retele de transport şi distribuţie ale SACET şi consumatori racordaţi la aceste reţele, care din analizele efectuate au rezultat că sunt eficiente energetic şi rentabile financiar”, se arată în studiu, cu precizarea „Colectivul de elaborare a Studiului de fezabilitate recomandă ca optimă pentru stabilirea zonelor unitare de încălzire varianta II”.
În certificatul de urbanism
Tăierea unor consumatori de la reţeaua CET pe motiv că alimentarea lor ar fi păguboasă pentru CET este scuzată de edili şi de proiectant prin însuşi proiectul de retehnologizare a centralei: „În condiţiile în care legiuitorul a hotărât prin programul de termoficare 2006 – 2015 să finanţeze, el a şi condiţionat, adică sumele alocate să fie cheltuite cu eficienţă. Statul a decis că dacă investeşte în reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică, atunci ar trebui să aibă şi consumatori racordaţi pentru ca investiţiile să fie eficiente, motiv pentru care a introdus interdicţia ca locuitorii din zonele CET să se debranşeze.
Despre zona unică de termoficare în care se află un imobil sau teren, potenţialii cumpăratori sau constructori ai unei case vor afla prin certificatele de urbanism. Acestea vor prevedea ca necesar un aviz privind soluţia de termoficare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!