Două loturi de lucrări, totalizând nouă blocuri, au fost recepţionate de Primărie, în urma lucrărilor începute în primăvară. Lotul „Zona mal stâng al Crişului Repede” cuprinde cinci blocuri de pe străzile Cazaban, Ciheiului, Peneş Curcanul, W. Shakespeare şi Armatei Române. O estimare oferită de Primărie zice că 205 persoane beneficiază de un grad sporit de de confort termic şi de o scădere a cheltuielilor cu apa caldă şi încălzirea.
Valoarea totală a contractului a fost de peste 2,075 milioane lei, din care 376.147,32 lei a fost suma suportată de beneficiari, ca şi cheltuieli neeligibile.
Lotul „Mareşal Averescu” cuprinde patru blocuri, toate gestionate de Asociaţia de proprietari nr. 10. 171 locatari ai apartamentelor sunt beneficiarii direcţi. Costul lucrărilor s-a ridicat la 2,1 milioane de lei din care 317.484, cheltuieli neeligibile. Finanţarea lucrărilor s-a împărţit după formula 49,20 % – Uniunea Europeană, 10,80% – Guvern şi 20% – Primărie şi 20% – beneficiarii direcţi.
Sub supravegherea beneficiarilor
Blocul S3 de pe Strada W. Shakespeare e considerat, de edili dar şi de beneficiari, un etalon pentru acest gen de lucrări. Micu Cristalin, membru în echipa de implementare a proiectului, apreciază că în acest caz s-au întâlnit, în mod fericit, un proiectant bun, cu un constructor atent la detalii şi o asociaţie de proprietari interesată şi implicată.
„Proprietarii de apartamente au avut reprezentant în comisia de recepţie a lucrărilor iar fără semnătura acelui reprezentant nu s-a semnat şi nu s-a plătit nimic”, spune viceprimarul Mircea Mălan.
Costul care a revenit pe familie variază de la un minim de 2.200 până la un maxim de peste 3.000 de lei. Diferenţa provine din lucrările care au fost făcute anterior: un balcon deja închis, spre exemplu, scade suma ce revine pe apartament. „În trei ani de zile, îşi vor recupera banii, din economiile la facura de încălzire”, anticipează Micu Cristalin.
„În urma acestei experienţe, aş spune că trebuie încurajate firmele locale pentru acest gen de lucrări. Dacă ai o problemă după aceea, le găseşti. Dacă e vreo firmă din Bucureşti şi se întâmplă vrei neregulă, ăia pleacă şi nu mai vin la reparaţii”, a fost propunerea din partea Anei Ilea, reprezentanta Asociaţiei de proprietari Unic.
Două pe Guvern, patru pe UE
Cu recepţia lucrărilor la patru blocuri, Asociaţia de proprietari nr. 10 îşi are izolate termic toate cele şase condominii pe strada Averescu, pe care le păstoreşte. Primele două au fost reabilitate în contul programului finanţat de Guvern, în urmă cu câţiva ani. Parametri tehnici ai acelei lucrări sunt inferiori normelor cerute de UE, dar reducerea cheltuielilor cu încălzirea s-a văzut din primele ierni, spune administratorul Gavril Maghiar.
Şi acesta şi vicele Mălan au semnalat firmei bucureştene care a adjudecat lucrarea mai multe neajunsuri de finisaj. Nu s-a făcut recepţia decât după ce beneficiarii au fost satisfăcuţi.
Pe banii UE, au fost izolate 15 blocuri din Oradea iar alte 30 sunt în lucru. Termenul final pentru acestea este decembrie 2015.
Obiective
– Reducerea consumurilor energetice cu minim 40% după reabilitarea termică
– Reducerea costurilor de întreţinere pentru încălzire şi apă caldă menajeră
– Reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul si consumul de energie
Lucrări efectuate
– izolarea termică a părţii opace a faţadelor
– înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în bloc, cu tâmplărie termoizolantă (partea vitrată)
– închiderea balcoanelor şi/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor
– termo-hidroizolarea acoperişului tip terasă, respectiv izolarea termică a planşeului peste ultimul nivel în cazul existentei şarpantei
– izolarea termică a planşeului peste subsol
Citiți principiile noastre de moderare aici!