Punctele de trecere a frontierei din Bihor afectate de măsura închiderii au fost următoarele: Valea lui Mihai- feroviar şi rutier; Săcuieni- rutier; Episcopia Bihor- feroviar; Borş I și II- rutier; Salonta- rutier şi feroviar.
Pentru a vedea care au fost efectele asupra polițiștilor de frontieră din Bihor, am solicitat Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea să ne comunice câți polițiști de frontieră din județul Bihor sunt afectați de închiderea punctelor de frontieră, ce se va întâmpla cu personalul afectat de închiderea PTF-urilor și unde își vor desfășura aceștia activitatea pe mai departe și câte solicitări de pensionare din rândul polițiștilor de frontieră au fost depuse în lunile noiembrie- decembrie 2024.
Urmare a solicitării transmise de Jurnal bihorean, din partea ITPF Oradea, prin compartimentul purtătorului de cuvânt, am primit următorul răspuns:
“Începând cu 1 ianuarie 2025, polițiștii de frontieră bihoreni aflați în punctele de trecere a frontierei de la granița cu Ungaria, alături de ceilalți colegi, efectuează controale aleatorii și nesistematice pe căile de comunicație de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere, în limita celor 30 de km de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona de competență, împreună cu colegii de la Poliție, Jandarmerie, Imigrări sau alte structuri.
Totodată, personalului din cadrul punctelor de trecere a frontierei închise le sunt aplicate prevederile legislative în vigoare (Legea nr. 360/2002, privind Statutul polițistului, cu modificările si completările ulterioare, precum și OMAI nr.140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne) referitoare la modificarea raporturilor de serviciu, polițiștii desfășurându-și activitățile în cadrul altor structuri ale Poliției de Frontieră Române.
Referitor la întrebarea privind pensionările, vă comunicăm faptul că în lunile noiembrie și decembrie 2024, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, au fost depuse 57 de solicitări de pensionare”.
Din totalul cererilor de pensionare depuse în lunile noiembrie și decembrie, cele mai multe, 55, au fost depuse în decembrie 2024, adică în luna în care s-a luat decizia aderării României în Schengen pe cale rutieră și feroviară. Cât privește numărul total al polițiștilor de frontieră care erau în cele 6 PTF-uri închise ni s-a comunicat că singura cifră disponibilă este de 1100, dar care include toți polițiștii de frontieră din vămile din județele Bihor și Arad, aflate în aria de competență a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!