Radioterapia este o metodă de bază pentru tratamentul cancerului, care utilizează radiația ionizantă, cel mai frecvent radiație X, în speranța vindecării acestor boli deosebit de grave.
[eadvert]
Radioterapia este folosită cu succes pentru tratarea pacienților oncologici de mai bine de 100 de ani, timp în care s-au făcut progrese pentru ca radioterapia să fie sigură și eficientă. Tot în acest interval de timp au apărut și multe întrebări și nelămuriri care au dus la apariția unor „mituri” legate de radioterapie, care continuă să îngrijoreze pacienții până în ziua de azi.
Vă propun să facem împreună o trecere în revistă a unor mituri care înconjoară radioterapia și să vă răspund la unele dintre cele mai frecvente întrebări pe care le adresează pacienții oncologici.
Î: „Radioterapia este sigură?”
R: Înainte de a începe prima ședință de radioterapie, o echipă formată din medici radioterapeuți și fizicieni medicali va stabili cu atenție un plan de tratament și va găsi soluția optimă pentru fiecare pacient în parte. Planul de tratament este individualizat pentru a se concentra asupra cancerului, evitând în același timp organele sănătoase din zona iradiată.
Pe tot parcursul tratamentului, membrii echipei verifică planul în repetate rânduri. De asemenea, sunt utilizate computere speciale pentru monitorizarea și verificarea dozelor, poziției corpului și a funcționalității aparatului, oferind siguranța că tratamentul este administrat adecvat.
Î: „Cum voi suporta tratamentul de radioterapie?”
R: Radioterapia este de obicei bine tolerată și mulți pacienți sunt capabili să-și continue rutina zilnică normală. Cu toate acestea, unii pacienți pot dezvolta efecte secundare deranjante, chiar dureroase.
De exemplu, la o pacientă care sufera de un cancer de sân poate să apară iritația pielii, asemănătoare cu o arsură solară ușoară sau moderată, pe când un pacient cu un cancer al gurii sau al gâtului poate avea dureri la înghițire. Aceste reacții adverse sunt temporare și dacă apar pot fi tratate eficient de către medicul dumneavoastră radioterapeut.
Î: „Când încep să apară efecte secundare?”
R: Efectele secundare depind de zona corpului care este iradiată, doza de iradiere sau dacă primiți și chimioterapie împreună cu radioterapia.
De obicei, acestea apar din a doua sau a treia săptămână de la debutul tratamentului și se mențin până la două sau trei săptămâni după încheierea radioterapiei.
Există reacțiile adverse grave, însă acestea sunt foarte rare și apar după săptămâni sau luni de la terminarea tratamentului.
Î: „Îmi voi pierde părul?”
R: Chimioterapia duce la căderea părului de pe tot corpul. Nu este și cazul radioterapiei, unde căderea părului este asociată cu zona iradiată.
Da, radioterapia produce o epilare temporară sau permanentă, dependentă de doză, a zonei iradiate. Spre exemplu, în cazul iradierii pelvine, dispare părul pubian, iar în cazul iradierii capului și gâtului dispare părul ce se află în calea fasciculului de radiație.
Î: „Pot să stau în preajma copiilor și a femeilor însărcinate?”
R: Da. După încheierea unei ședințe de radioterapie nu există niciun risc de expunere pentru familie.
Chiar și în urma unui implant de semințe radioactive permanente, practicată în curieterapia cancerului de prostată, radiația emisă de pacient nu este semnificativă pentru cei din jur.
Î: „Pot deveni radioactiv? Voi străluci în întuneric sau pot declanșa alarme de securitate în aeroport?”
R: Nu! Pacienții nu strălucesc nici măcar după implantul de semințe radioactive și nici nu pot declanșa alarme de securitate în aeroport.
Veți fi radioactiv doar dacă veți fi tratat printr-un implant cu semințe radioactive. Pentru această procedură veți fi ținut într-o cameră protejată pentru a limita expunerea altor persoane. Dupa terminarea implantului, emisia devine nesemnificativă pentru cei din jur. Aceste aspecte vor fi discutate cu medicul dumneavoastră în prealabil.
Î: „Trebuie să vin însoțit de cineva pentru fiecare ședință de terapie?”
R: Cu excepția cazului în care vă simțiți rău sau suferiti de cancere cerebrale, nu este necesar sa veniți însoțit la tratament. Practic mulți pacienți sunt capabili să își continue activitatea zilnică normală sau să meargă la locul de muncă pe durata tratamentului.
Î: „Voi simți tratamentul cu radiații?”
R: Nu. În radioterapie se utilizează unde de radiație X sau gamma care pătrund în corp, sunt invizibile și nedureroase.
Î: „Voi fi mai susceptibil la infecții în timpul sau dupa radioterapie?”
R: Da, în unele cazuri pacienții cu cancer tratați prin radioterapie au șanse mai mari de a dezvolta infecții în zonele iradiate.
Î: „Poate fi repetată radioterapia pe o zonă iradiată anterior dacă am o recidivă sau un al doilea cancer?”
R: Noile tehnologii și protocoale permit re-iradierea zonelor deja iradiate cu doze mari, în condiții de siguranță și cu minime efecte secundare.
Î: „Mă voi arde pe piele în timpul iradierii?”
R: Reacțiile la nivelul pielii variază de la un pacient la altul și sunt dependente de localizarea cancerului.
Tumori aflate în profunzime, cum ar fi cele de prostată sau plămân, vor avea o reacție cutanată minimă, pe când cele situate la suprafața pielii, cum ar fi cele de cap și gât și cele mamare vor dezvolta o reacție cutanată mai pronunțată.
În cazul multor pacienți, radioterapia poate vindeca cancerul. Acest beneficiu depășește cu mult riscurile și posibilele efectele adverse pe care le presupune. În cadrul clinicilor MedEuropa au fost implementate standarde europene de urmărire a reacțiilor adverse pe tot parcursul tratamentului, dar și după terminarea acestuia, iar aparatura de ultimă generație din dotare asigură administrarea precisă și adaptată a dozelor. Medicul radioterapeut, împreună cu o asistentă specializată (asistenta de toxicitate) sunt responsabili de managementul reacțiilor adverse pe care pacienții pot să le dezvolte pe parcursul tratamentului. Toate aceste răspunsuri sunt menite să ofere mai multă siguranță și încredere pacienților care sunt copleșiți de nelămuririle legate de tratamentul cancerului. Centrul MedEuropa din Oradea oferă bolnavilor de cancer consultații de specialitate, servicii de radioterapie și oncologie medicală în mod gratuit, cu decontare prin Casa de Asigurări de Sănătate. Unitatea medicală pune la dispoziția pacienților o echipă de specialiști formată din oncologi, radioterapeuți, fizicieni medicali și asistenți cu experiență în tratarea pacientului oncologic.
Clinica MedEuropa este situată pe Strada Constantin Brâncoveanu, nr. 59, iar programările se pot efectua printr-un apel la Call Center-ul MedEuropa – 021 9971.
Vă doresc multă sănătate!
Dr. Poverlovici Cristian
MedEuropa Oradea
Medic specialist radioterapie
Mai multe detalii: https://www.facebook.com/medeuroparomania sau https://www.medeuropa.ro/
Advertorial! CH: 11714
Abordarea multidisciplinară a pacientului oncologic la MedEuropa Oradea!
Centrul MedEuropa Oradea oferă acces rapid și gratuit la tratament de ultimă generație!
Citiți principiile noastre de moderare aici!