Situația din agricultură din punct de vedere al producțiilor agricole este mult mai rea decât în 2020, când țara noastră s-a confruntat cu un alt val de secetă, însă județul nostru a fost atunci ferit. Pentru că arșița a început încă de la finalul primăverii, iar cele mai mari temperaturi s-au înregistrat în perioada polenizării, nici în culturile irigate situația nu e grozavă.
În România, aproape toată harta e colorată în roșu – nivel maxim de alertă pentru secetă. Pe fondul temperaturilor ridicate, asociate cu menținerea deficitelor accentuate de umiditate în sol, au fost semnalate fenomene de ofilire și uscare parțială/totală a aparatului foliar, procente ridicate de boabe șiștave la porumb și semințe seci la floarea-soarelui, precum și plante sterile, determinând astfel extinderea suprafețelor agricole în care culturile vor fi compromise parțial/total. Totodată, la pomii fructiferi, vița-de-vie și sfecla de zahăr, procesul de acumulare a zaharurilor este încetinit.
De asemenea, se va semnala în continuare subdimensionarea elementelor de rod la cartof și sfecla de zahăr (tuberculi și rădăcini de dimensiuni reduse), producțiile estimate fiind scăzute și depreciate calitativ. Potrivit directorului Direcției pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodișan, au fost depuse înștiințări pentru 60.000 de hectare de culturi afectate de secetă. Până în prezent, au fost efectuate verificări pentru 72% dintre acestea, urmând ca până la data de 15 septembrie să fie controlate și cele rămase. Agricultorii ale căror culturi au fost afectate de secetă vor putea primi despăgubiri de până la 200 de euro/hectar, începând cu data de 15 octombrie 2024.
Citiți principiile noastre de moderare aici!