Urmează cei care utilizează materie primă şi componente din China. Turismul, de asemenea, suferă din această cauză. Reprezentanţii patronatelor solicită statutului să ia măsuri pentru limitarea efectelor economice ale acestui virus. Şi nu în ultimul rând, patronatele cer populaţiei să respecte deciziile legate de prevenţie.
Efectele coronavirusului asupra sectorului economic
Patronatele solicită măsuri de evitarea crizei din partea instituţiilor publice. Ca urmare a intensificării efectelor virusului COVID-19 în Europa și a măsurilor luate pentru a limita răspândirea, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a primit o serie de informații de la membrii săi care indică deja un impact în creștere asupra anumitor sectoare ale economiei, în special pentru IMM-uri.
Solicitări
CNIPMMR consideră că este necesară o acțiune rapidă pe mai multe domenii. În primul rând, utilizarea de instrumente financiare pentru a asigura lichiditatea și pentru a furniza capital de lucru prin utilizarea normelor existente privind ajutoarele de stat. Posibilitățile sunt oferite de reglementările de minimis sau de schemele de salvare și restructurare.
Patronatele mai solicită alocarea de fonduri disponibile din cadrul financiar 2014-2020 către furnizarea de capital de lucru IMM-urilor. Crearea de mecanisme care să ofere asistență IMM-urilor aflate în dificultate este o altă solicitare a patronatelor. Altă solicitare se referă la orientarea bugetului României spre investiții imediate în economie prin modificarea legislației privind achizițiile publice pentru a da posibilitatea IMM-urilor de a avea acces mai facil.
Patronii mai vor modificarea legislatiei privind Codul Muncii și flexibilizarea cadrului legislativ: muncă temporară, work from home, tele-muncă etc. Oferirea de facilități prin prelungirea termenelor cu plățile impozitelor și contribuțiilor sociale sunt alte solicitări.
Patronatele solicită operaționalizarea de instrumente specifice domeniilor aflate în dificultate în acest moment: oferirea imediată a voucherelor de vacanță, regândirea schemelor privind expozițiile și târgurile și oferirea de capital de lucru IMM-urilor care desfășoară activități de export, acordarea de subvenții pentru plata salariilor în domeniul transporturilor.
„În aceste momente dificile, România are nevoie de solidaritate socială și economică, să folosim toate resursele umane și profesionale pentru a depăși această perioada critică. IMM-urile sunt cele mai vulnerabile, dar și cele capabile să susțină economia României, de aceea este imperios nesesar să luăm o serie de măsuri care să ne pregătească pentru preîntâmpinarea unei crize. Am încredere că vom reuși să depășim această perioada dificilă și că împreună vom dovedi că suntem solidari și puternici”, a declarat Florin Jianu, președinte CNIPMMR.
Probleme de prevenţie
Radu Silaghi, directorul executiv al Asociaţiei Firmelor Bihorene (AFB) este de părere că în România probleme coronavirusului nu este încă reală, fiind mai mult o problemă de prevenţie pe care trebuie să o înţelegem. „Ne expunem la nişte riscuri inutile. Noi avem datoria să respectăm deciziile statului, fie că ne convin sau nu. Trebuie să ne conformăm. Problema este că nu funcţionăm ca o comunitate”, a precizat Radu Silaghi.
Acesta a observat că criza cauzată de coronavirus a început să se resimtă şi în Bihor, de câteva săptămâni, prima dată în doemniul transporturilor de materii prime.
„Au de suferit firmele care folosesc materii prime şi componente din China. Acestea au trebuit să se reorienteze spre alte pieţe, la preţuri mult mai mari, care se vor resimţi şi în produsul finit”, a subliniat directorul AFB.
Acesta este însă optimist şi crede că românii vor învăţa din experienţa altor ţări precum China sau Coreea de Sud, unde rezultatele încep să se vadă în sensul depăşirii crizei.
Dinu Meşter, preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor (FPB), crede că nu va fi domeniu care să nu fie afectat de această criză.
„La ora actuală e lovit consumatorul. Statul ar trebui să comunice mai bine, pe înţelesul oamenilor. Pe de altă parte, ar trebui să înţeleagă şi oameni că pentru a putea depăşi criza au de ales între două variante: a-şi pierde locul de muncă, firma fiind închisă, sau a munci pe bani mai puţini o perioadă de timp. Dacă suntem solidari, vom reuşi să depăşim mai bine această criză”, crede Dinu Meşter.
Acesta mai spune că ar trebui pus un accent mai mare pe munca de acasă şi învăţământul de acasă.
„În faţa unei crize trebuie să ne adaptăm. Trebuie să fim solidari”, subliniază preşedintele FPB.
Trimite articolul
XSa lucram pentru bani mai putini??????
si asa noi angajatii care nu avem functii de sef/manager avem salarii de 2000 de lei, si ar fi optiunea sa lucram pt bani si mai putini??? bataie de joc!