Bihorenii sunt atenţionaţi asupra efectelor radiațiilor ultraviolete asupra organismului uman, cauzate de creşterea activității solare din ultimii ani și reducerea stratului de ozon.
Doctorii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor explică faptul că efectele expunerii la radiația UV naturală și artificială pot fi în primul rând asupra pielii (inițial o înroșire a pielii – fotoeritem – proporțională cu intensitatea radiației, apoi fotopigmentarea), pot provoca arsură solară (care dispare după câteva săptămâni şi poate lăsa cicatrici inestetice), leziuni precanceroase (ex. alunițele care în cazul modificării formei, dimensiunii sau culorii reprezintă un semnal de alarmă privind apariția melanomului malign) şi cancerul cutanat (de piele). Medicii spun că persoanele cu o susceptibilitate mai mare de a dezvolta melanomul malign sunt cele cu afecțiuni genetice (au piele albă, cu dificultate la bronzat, numeroase alunițe și veruci, fragilitate cutanată la traumatisme termice).
Efectele expunerii la radiația UV naturală și artificială pot fi fotoimune, ca cele de alergie solară (reacție cutanată a sistemului imunitar la lumina solară manifestată prin erupții cu caracter de prurit, iritația și înroșirea pielii, care apar la câteva minute de la expunerea la soare și dispar la scurt timp (ore – 1 zi). La soare se pot agrava unele leziuni sistemice (herpes simplex, lupus eritematos diseminat), cele oculare, insolaţia (ce poate fi cu edeme la mâini, picioare, pielea capului, erupții, transpirație, frisoane, dureri de cap, amețeli și stare de leșin, greață și febră.
Cum se face protecţia?
Mijloace de protecție împotriva radiației UV sunt evitarea expunerii la soare între orele 11:00-18:00 şi folosirea de creme antisolare, îmbrăcăminte adecvată, ochelari de protecție. De reţinut că produsele cosmetice antisolare vor fi alese astfel încât: să asigure protecție completă, să fie adecvate fiecărui tip de piele, de preferință să nu conțină parfumuri și să fie produse rezistente la apă.
În funcție de tipul de piele (vezi fenotipurile), se folosesc creme cu factor de protecție solară (FPS) de la FPS 15 până la 50. Crema se aplică în peliculă subțire, recomandabil cu 20 minute înainte de expunerea la soare și de fiecare dată după ce s-a intrat în apă. Este preferabil să se aplice pe tot parcursul expunerii la soare.
Pielea din jurul ochilor și a buzelor are nevoie de protecție solară, de preferat folosirea unui balsam de buze cu FPS de minimum 15, aplicabil ori de câte ori este nevoie, spun medicii inspectori.
Ei atenţionează că persoanele care iau medicamente care pot influența sensibilitatea la UV (antidepresive, antibiotice, diuretice, medicamente antihipertensive, medicamente folosite în afecțiuni reumatologice care pot da modificări de pigment și arsuri ale pielii) nu trebuie să stea la plajă şi nici să folosească solarul. A nu se uita nici faptul că la plajă şi solar nu trebuie folosite produse cosmetice de machiaj și nici parfumuri.
FACT BOX
Fenotipuri de piele
Tipul 1: piele deschisă, sensibilă, cu pistrui, ochi deschiși, păr blond, nu se bronzează, ci se arde.
Tipul 2: aproape similar cu cel anterior, bronzare lentă cu arsuri dacă stă neprotejat mai mult de 20 minute.
Tipul 3: piele de culoare medie, ochi de culoare închisă sau deschisă, păr șaten, bronzare rapidă și simplă, adesea cu arsuri. Va trebui să evite expunerea în timpul prânzului (12-16), să poarte pălărie și ochelari, să-și protejeze nasul, gâtul, buzele, cu creme protectoare.
Tipul 4: piele maronie puțin sensibilă, cu ochi culoare închisă, păr de culoare închisă sau șaten. Se bronzează rapid, durabil, cu arsuri ocazionale.
Tipul 5: piele închisă, prea puțin sensibilă, ochi și păr închise la culoare. Se bronzează uniform (pot sta neprotejați și timp de 60 minute).
Tipul 6: piele neagră prea puțin sensibilă, au ochii închiși la culoare, păr negru. Se ard foarte rar, pot sta neprotejați și 90 de minute.
Citiți principiile noastre de moderare aici!