Elevii vor putea fi educați financiar în cadrul orelor de Limba Română, Limba Engleză, Matematică, Istorie, Geografie și Științe sociale. Banca Comercială Română lansează, prin programul Școala de Bani, un proiect-pilot în premieră, dedicat profesorilor din România, prin care susține educația financiară multidisciplinară.
[eadvert]
Prin acest proiect, Școala de Bani oferă materiale educative pe care cadrele didactice din toată țara le pot discuta cu elevii în cadrul orelor de curs și prin care sunt integrate noțiuni de educație financiară în materiile studiate în mod tradițional, precum română, matematică, geografie, istorie, engleză sau științe sociale.
Fișele au fost dezvoltate de experții de la Școala de Bani și un grup de lucru format din 25 de cadre didactice din Iași, fiind constituite pe următoarele materii: Educație socială, Limba engleză, Limba română, Geografie, Istorie, Științe sociale (logică, psihologie, filosofie, sociologie).
Teme abordate
În cadrul orelor de Limba română vor fi studiate teme precum: Călătoria mea de vis – Planificarea financiară a unei călătorii cu scopul de a-i ajuta pe elevi să se informeze despre viața socială și economică a altor țări; Abordarea temei familiei și motivul banului, ambele prezente în romanul „Mara” de Ioan Slavici, prin încurajarea elevilor să întocmească bugetul familial al Marei și un plan financiar pentru utilizarea acestuia; Introducerea unor elemente despre bugetare personală, prin solicitarea elevilor să planifice bugetul naratorului din „Vizita” de I.L. Caragiale pentru vizita pe care o face doamnei Popescu sau prin schițarea unui buget de care Popa Tanda ar avea nevoie pentru a dezvolta comunitatea satului Sărăceni. Planificarea bugetară a călătoriei pe care Harap-Alb trebuie să o facă până la împărăția unchiului său, ținând cont de eventualele obstacole ce pot apărea pe parcursul călătoriei este o altă temă abordată.
La Matematică vor fi abordate teme precum descompunerea numerelor naturale; transformări; dobândă: elevii fiind invitați într-o călătorie în lumea banilor unde învață să convertească din RON în EUR și invers, să facă tranzacții financiare în limbaj matematic, să opereze cu termeni financiari. De asemenea se va discuta despre procente și probleme cu procente: elevii învâțând să-și facă un buget lunar, dar și despre impozite și dobânzi, etc.
În cadrul Educației sociale se va exersa construirea de argumente pro și contra și a comparării opiniilor, folosind ca studiu de caz o idee de afacere, care poate fi analizată din patru puncte de vedere: ideea, piața, banii, cunoștințele. De asemenea, se va realiza bugetul unui proiect, precum și cunoașterea noțiunii de proprietate pornind de la o piesă de teatru clasică.
La Limba engleză se va îmbunătăți vocabularul legat de cheltuieli și economire (save, spend, invest, donate, needs, wants) și învățarea diferitelor construcții din limba engleză folosind termeni financiari. Vor avea loc discuții despre troc și schimbul de produse și învățarea unor termeni în limba engleză care fac referire la produse, servicii, comerț.
În cadrul orelor de Geografie se va discuta despre organizarea unei excursii cu familia și bugetarea acesteia, despre călătorii în străinătate și schimburi valutare, etc.
La Istorie se va vorbi despre bugetul lui Pasion, despre istoria monedei în spațiul românesc – principalele etape ale apariției și evoluției banilor în spațiul românesc, etc.
În cadrul orelor de Stiințe sociale (logică, psihologie, filosofie, sociologie) se vor aborda discuții despre structura unui argument folosind teme financiare, despre comportamente prosociale: realizarea unui buget pentru organizarea sărbătoririi majoratului unui coleg de clasă.
Materialele pot fi descărcate gratuit de către cadrele didactice de pe platforma Școala de Bani: https://www.scoaladebani.ro/fise-educationale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!