Copiii de grădiniţă şi de şcoală primară ar putea învăţa mai repede ce e mai sănătos să mănânci şi chiar ar putea să schimbe obiceiurile alimentare nesănătoase ale părinţilor lor. Asta pentru că inspectorii sanitari împreună cu mai multe cadre didactice au conceput un proiect „soldat” cu două manuale specifice vârstei preşcolare şi şcolare.
Primele două numere din ciclul „Caietul copilului/elevului sănătos”: „Alimentaţia” şi „Cinci paşi pentru sănătate”, scrise de cadre didactice şi inspectori sanitari au fost lansate ieri, într-o conferinţă de presă. Cele două reviste sunt practic manuale „practice” pentru ca cei mici să înveţe corect ce e bine şi ce nu e sănătos pentru ei să mănânce, ce culori de alimente e bine să ai în farfurie la micul dejun, prânz sau cină, câte mese sunt necesare zilnic, de ce nu sunt bune mâncărurile de tip fast-food sau sucurile colorate etc.
Replică la media
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Zoia Bitea, a explicat că cele două manuale se pot constitui ca o replică la unele informaţii transmise prin media către populaţie şi care sunt receptate imediat de către copii şi părinţi. Doctoriţa a făcut referire la reclamele de fast-food şi sucuri care nu fac bine sănătăţii omului şi cu atât mai mult copiilor aflaţi în creştere.
Fiindcă unele cadre didactice adoptă şi ele informaţiile neadevărate sau eronate din media, inspectorii sanitari bihoreni au conceput revistele pentru ca educatoarele şi învăţătorii să aibă şi ei informaţia corectă din punct de vedere medical (nutriţional) şi să o transmită ca atare micuţilor.
Dezechilibre
„Receptarea şi folosirea unor informaţii transmise de media, informaţii care nu sunt din surse autorizate, pot duce la unele dezechilibre”, a spus doctoriţa, subliniind că la grădiniţă şi la şcoală s-au efectuat şi până acum lecţii de igienă şi alimentaţie sănătoasă, dar până acum cadrele didactice nu aveau un astfel de suport didactic care să le ajute şi pe ele şi pe copii în transmiterea respectiv recepţionarea corectă şi aplicarea regulilor sănătoase de viaţă încă din primii ani de viaţă.
Dr. Bitea a subliniat de altfel ideea mai multor cercetători conform căreia 50% din starea de sănătate a unui individ depinde de stilul lui de viaţă şi de comportamentul lui, doar 10% depinde de serviciile medicale şi restul de procente până la 100% depinde de alţi factori (mediu, factori biologici etc). Lansarea celor două cărţi şi mesajele inspectorilor de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor.
Cele două cărţi, care se distribuie gratuit printr-un program al Ministerului Sănătăţii, conţin glume, ghicitori, explicaţii, întrebări, jocuri prin care copiii sunt învăţaţi în mod plăcut despre importanţa adoptării unui stil alimentar şi de viaţă sănătos, care îi va feri de probleme de sănătate mari la maturitate (hipertensiune arterială, obezitate, accidente vasculare cerebrale – afecţiuni grave şi tot mai des întâlnite în rândul bihorenilor).
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!