Biroul pentru Promovarea Sănătății (BPS) din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor organizează și derulează pe parcursul acestui an școlar (2015-2016) sesiuni de instruire a cadrelor didactice, a asistenților medicali din cabinetele medicale școlare, a asistenților medicali comunitari și a mediatorilor sanitari în cadrul proiectului național „Intervenții la mai multe niveluri pentru prevenția bolilor netransmisibile (BNT) asociate stilului de viață în România”, proiect finanțat prin Granturi Norvegiene, desfășurat în cadrul programului „Inițiative în sănătatea publică”.
În Bihor, activitățile specifice proiectului se derulează în mod opțional în unitățile de învățământ, ca parte integrantă a Planului Județean de Acțiune 2015-2020 – „Fii activ pentru sănătate”. În Bihor și-au anunțat disponibilitatea la participare în cadrul proiectului destinat preșcolarilor și școlarilor din clasele I-IV în jur de 73 școli, fiind implicați 1890 de cadre didactice și peste 10.000 de copii.
Ghid de alimentație sănătoasă
În cadrul unei conferințe de presă organizată de reprezentanții BPS, aceștia au anunțat că au început cursurile pentru educație în sănătate, predate cadrelor didactice (35), asistenților medicali (18), asistenților medicali comunitari (21) și mediatorilor sanitari (15) din județ. Pe lângă acest aspect unităților de învățământ și bibliotecilor din Bihor le vor fi puse la dispoziție un „Ghid de intervenție pentru alimentație sănătoasă și activitate fizică în grădinițe și școli”. În jur de 400 de ghiduri vor fi distribuite uniăților școlare și preșcolare ca instrument de lucru a educatorilor pentru sănătate.
„Cu ajutorul acestui ghid cadrele didactice sau asistenții medicali sociali formați de noi ca educator pentru sănătate vor putea aduce argumente pro educația alimentară sănătoasă, sugerarea unor tipuri de activități specifice, a unor metode de lucru și a strategiilor de învățare a acestora cu ajutorul unor mijloce sau instrumente. Pe toată perioada proiectului, dar și după, vom monitoriza permanent modul în care acesta se desfășoară, pentru avea un feedback”, a precizat dr. Călin Sonea, membru al BPS. Acesta a mai spus că printre obiectivele proiectului se numără promovarea consumului de apă plată în rândul preșcolarilor, scăzând astfel consumul de sucuri îndulcite, consumul zilnic a cinci porții de fructe și legume, a micului dejun, implicarea copiilor în activități fizice (minim 60 de minute în fiecare zi).
Citiți principiile noastre de moderare aici!