În cadrul evenimentul de încheiere al programului „Be $mart” care avut loc sâmbătă, 2 aprilie, în sala de festivități a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea, au fost prezenți parteneri, sponsori și colaboratori implicați în promovarea educației financiare, dar și elevi de liceu. Ce sfaturi de educație financiară ți-ai da dacă ai fi din nou elev? Pornind de la această întrebare a luat loc naștere „Be $mart”, un program coordonat de Asociația „Good Life Perfomers” și finanțat prin Fundația Comunitară Oradea – programul Bursa Talentelor.
Să faci economie când ai bani
Prin acest program, organizatorii și-au propus să implementeze o atitudine financiară responsabilă în rândul liceenilor. Pe parcursul proeictului liceenii au beneficiat de sprijinul a 2 traineri experimentați, au fost implicați 10 voluntari, s-au făcut 30 de cursuri interactive și practice pe tema educației financiare, în care au fost angrenați 750 de elevi din județ, având ca sprijin un mini-ghid educativ „Be $mart” realizat în parteneriat cu experți în domeniul financiar. Pe lângă faptul că fiecare din 750 de elevi au primit gratuit câte un exemplar În ghid, elevii au putut găsi 30 de sfaturi pentru a-și economisi banii, dar și recomandări de site-uri și cărți. Capitolul Conversații valoroase reunește 8 interviuri realizate cu profesioniști din domeniul antreprenorial și financiar.
În cadrul programului, elevii participanți au primit diplome de participare, iar cei mai activi au câștigat premii. Prin programul „Be $mart”, în perioada 9 martie – 1 aprilie s-au derulat cursuri în 10 licee partenere din județ. Printre liceele cuprinse în proiect s-au numărat: Liceul „Don Orione” și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, Liceul Pedagogic „Nicolae Bolcaș” și Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș, Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, Colegiul Național „Teodor Neș” și Liceul Tehnologic nr. 1 din Salonta, Colegiul Național „Octavian Goga” și Liceul „Horea” din Marghita, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd.
De ce educația financiară?
Părerea reprezentanților Asociației „Good Life Performers” a fost că toată lumea trebuie să învețe care este valoarea banilor și modul în care resursele financiare pot lucra în sprijinul lor. Cu cât mai repede, cu atât mai bine. László Diósi, preşedintele Fundației „Dreptul la Educație”, a afirmat că „tinerii au nevoie să învețe care este valoarea banilor și modul în care resursele financiare lucrează în sprijinul lor. Contextul economic și studiile recente relevă un nivel de educație financiară sub medie, în România, ceea ce validează necesitatea dezvoltării educației financiare a noii generații. Este o misiune pe care avem datoria să ne-o asumăm cu toții”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!