Elevii Școlii Generale nr.11 din Oradea au demonstrat că unitatea în care ei învață își merită numele de Școală ECO. Cu acest prilej, ieri în cadrul proiectului „Zilele ECO în școala ta!”, școlarii au primit vizita Caravanei ECOTIC al ONG-ului cu același nume.
ECO și verde
„Proiectul are mai multe puncte. ECOTIC a început derularea sa în luna semptembrie a anului trecut. Azi (ieri n.r.) am marcat unul din punctele proiectului prin două activități, Caravana ECOTIC și Gala reciclatelor. Fiecare clasă de elevi a intrat pe rând în caravană, unde copiilor li s-a explicat detalii legate de importanța colectării selective a Deșeurilor de Echipamente Electrice și Electronice (DEEE) și despre reciclarea acestora, iar la final cei mici au vizionat și un film educativ în acest sens. În ce privește , aici am dorită să stimulăm educativ elevii spre a crea cu mâinile lor anumite obiecte din elemente reciclabile”, ne-a declarat Cornelia Marc, profesor de educație tehnică.
Aceasta a mai spus că astfel de activități se derulează frecvent în cadrul școlii încă din 2013 de când Școala Generală nr.11 a devenit o școală ECO. „Aportul meu a fost unul mic comparativ cu implicarea elevilor. Eu doar le-am explicat anumite lucruri despre colectarea și recilarea DEEE. I-am îndemnat să creeze cu mâna lor obiecte utile din aceste elemente reciclabile, dar și din hârtie, săpun, metal sau PET-uri”, a precizat și Molnar Eva, profesor de chimie.
Elevii implicați
Cel care a pus în mișcare elevii și cel care s-a ocupat de micile detalii ale evenimentului a fost Paul Mocan, elev în clasa a VIII-a A cu pedagogie de predare Freinet.
„Ideea creării unor obiecte din elemente reciclabile a venit de la doamna profesoară de chimie. În acest sens am creat o echipă cu alți băieți și fete și împrună am confecționat roboți. Pe lângă asta am stimulat și alți colegi să-și pună imaginația la contribuție. Prin creațiile noastre am dorit să acumulăm cunoștințe privind importanța reciclării materialelor DEEE și nu numai”, ne-a mărturisit elevul Paul Mocan.
În ce privește colectarea selectivă a deșeurilor profesorii care derulează proiecte în acest sens în cadrul școlii susțn că în doi ani și jumătate au trimis la punctele de colectare a hârtiei circa 10 tone de material reciclabil. În proiectul lor elevii i-au atras și pe părinții și bunicii lor. Aceștia când aduc copiii la școală vin și cu deșeuri: hârtie, carton, metal, componente electrice și electronice, pe care le depun în coșul de deșeuri care se află permanent în incinta școlii de când aceasta a devenit o unitate ECO.
În Oradea, Caravana ECOTIC a mai trecut și pe la Școala Gimnazială „Szacsvay Imre”, Liceul Teoretic „Ady Endre”, Liceul Greco-catolic „Iuliu Maniu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” și Colegiul Național „Iosif Vulcan”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!