Omul de afaceri Edu Dorinel, cunoscut unora dintre orădeni prin construcţiile de locuinţe, a devenit vizibil opiniei publice odată cu interviurile acordate unor posturi TV, în luna februarie, după ce a devenit primul bihorean care a beneficiat de prevederile Noului Cod Penal privind posibilitatea arestului la domiciliu. Cum a ajuns Edu Dorinel în această situaţie?
Pe 14 noiembrie 2013, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul (PT) Bihor, poliţiştii antifraudă din cadrul SIF – IPJ Bihor au percheziţionat nouă sedii de firme şi locuinţe.
Atunci, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de Edu Dorinel, ca reprezentant legal al srl-urilor S.C. Eduflor, S.C Romaro Impex şi S.C Doriconstruct. Astfel, Edu Dorinel a fost învinuit că, în mod repetat şi cu bună ştiinţă, în perioadele 2007 – 2008 respectiv noiembrie 2010 – decembrie 2012, ar fi înregistrat în evidenţele contabile a celor trei societăţi comerciale pe care le reprezintă, facturi fictive care atestă operaţiuni nereale, respectiv achiziţii de bunuri şi prestări servicii de la societăţi comerciale cu comportament tip „fantomă”, respectiv srl-urile Cosbric, Belcecris, Pan Internaţional, Iovera Construct, Biu Blue şi Pasante.
Potrivit procurorilor PT Bihor, valoarea achiziţiilor efectuate de Edu Dorinel în numele firmelor Eduflor Construct, Romaro Impex şi S.C Doriconstruct, de la cele şase societăţi comerciale „fantomă” depăşeşte suma de 36,6 milioane de lei (circa 8 milioane de euro).
Anchetatorii l-au mai învinuit pe Edu Dorinel că, pentru a crea aparenţa unui circuit comercial legal, a efectuat plata contravalorii achiziţiilor prin transfer bancar din conturile celor trei firme ale sale, direct în conturile societăţilor „fantomă” menţionate, în scopul disimulării originii ilicite a sumelor plătite astfel.
Prejudiciu de milioane de euro
Ulterior, din conturile celor şase firme „fantomă”, banii au fost retraşi, în numerar, de reprezentanţii acestor societăţi, în baza unor documente justificative fictive şi restituite ulterior, tot în numerar (cash), învinuitului Edu Dorinel, personal sau prin intermediari. În final învinuitul a reintrodus în circuitul comercial legal sumele de bani astfel reciclate, sub diferite forme, creditări de firmă, achiziţii de bunuri, etc.
Din actele de urmărire penală efectuate, rezultă că, pentru retragerile de numerar efectuate de către reprezentanţii firmelor „fantomă”, urmate de restituirea sumelor către învinuitul Edu Dorinel, acesta din urmă i-a „recompensat” cu un procent din suma de bani retrasă.
Prejudiciul estimat de către inspectorii fiscali din cadrul cauzat bugetului general consolidat al statului, reprezentând T.V.A şi impozit pe profit, depăşeşte suma de 14,2 milioane de lei (peste 3 milioane de euro).
Pe 15 noiembrie 2013, Edu Dorinel a fost arestat preventiv. Iar pe 11 februarie 2014, Curtea de Apel Oradea a decis înlocuirea arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu interzicându-i să comunice cu învinuiţii Scridon Ioan, Belce Cristian, Doarnă Ionuţ Marcu, Porţan Sorin Crăciun şi Baci Ciprian precum şi cu o serie de martori printre care unii, precum Făt Cosmin Florin, Merai Katalin sau Varga Romeo Gheorghe, au avut şi ei, la rândul lor, contacte cu procurorii, în alte cauze.
Citiți principiile noastre de moderare aici!