[eadvert]
În colecţia Sfinx a editurii Integral din Bucureşti a apărut cartea „Piatra mea Albă: Dan Andrei-Aldea”, care va putea fi distribuită începând cu 30 august.
În volum sunt încorporate atât lucrări ale autoarei Dana Andrei-Aldea (proză, poeme, imagini textuale, grafică), cât și extrase autentice din dialogurile purtate online, prin emailuri și mesaje pe Messenger, între Dana și Dan, urmând firul poveștii lor de dragoste.
„O parte consistentă a cărții o constituie cele trei capitole dintr-o lucrare scrisă de Dan Andrei-Aldea, lucrare pe care acesta a decis să nu o publice niciodată. Prin voința autoarei și cu acordul fiicei lui Dan Andrei-Aldea, această selecție (capitolele Moartea lui Socrates I, II, III) este prezentată acum în premieră absolută, oferind publicului și specialiștilor o perspectivă impresionantă și surprinzătoare asupra concepției artistului despre muzică și artă în general, despre istoria civilizației și despre nevoia popoarelor de a-și inventa idoli. Această secțiune este reprodusă cu respectarea opțiunilor ortografice ale lui Dan Andrei Aldea”, precizează Costel Postolache, directorul general al grupului editorial Integral.
Cartea este de fapt un smartbook care, pe lângă textele autorului și peste 200 de fotografii din arhiva familiei Andrei-Aldea, cele mai multe prezentate publicului pentru prima dată, include și 38 de QR-uri spre conținutul online, accesibil în exclusivitate cititorilor cărții.
Prin scanarea cu un telefon inteligent, se pot accesa, sau proiecta pe un smartmart TV, 35 de înregistrări audio-video relevante pentru măiestria artistică a muzicianului Dan Andrei-Aldea, pentru concepția lui interpretativă și componistică, pentru marile sale realizări în domeniul orchestrațiilor și aranjamentelor muzicale. Cele cinci piese compuse de Doru Stănculescu (orchestrate și interpretate la toate instrumentele de Dan Andrei-Aldea) sunt prezentate cu acordul familiei Stănculescu. Alte două QR-uri prezintă montaje video cu imagini din concerte, imortalizate de fotografi amatori și profesioniști, majoritatea publicate pe site-uri sau în publicații cunoscute.
„Acum câțiva ani, îi scrisesem lui Dan Andrei-Aldea un mesaj, propunându-i să publicăm o carte despre el, despre muzica și despre viața lui. Răspunsul a fost dezarmant: «Tot ceea ce putea fi spus – s-a spus. Iar ceea ce nu s-a spus – chiar nu poate fi spus». Acum știu că mai erau foarte multe lucruri de spus despre muzicianul, creatorul, omul de cultură și omul-pur-și simplu Dan Andrei-Aldea și această carte o demonstrează cu prisosință”, spune Costel Postolache.
Editorul aminteşte că Dan Andrei-Aldea a fost nu doar cel mai mare chitarist român din toate timpurile. „Solo-urile de chitară prezentate în exclusivitate în această carte, prin intermediul codurilor QR, cu piese din repertoriul clasicilor Eric Clapton, Carlos Santana, Eagles, sau din blues, ating ori depășesc cu lejeritate nivelul originalului. Dar el nu și-a dorit asta. Multi-instrumentist, a strălucit, la nivelul excelenței, cu oricare dintre instrumentele pe care a pus mâna. Violonist, chitarist, pianist, instrumentist la sintetizatoare de sunet (inventate și construite de el), instrumente de suflat și percuție, Dan Andrei-Aldea a fost omul-orchestră în sensul cel mai propriu, fiind un virtuos la fiecare instrument în parte și în sunetul de ansamblu”, scrie editorul, preciznd că Dan Andrei-Aldea a continuat să cânte de plăcere, pentru prieteni și cu prieteni, dar nu a mai fost interesat de scenă, de turnee, de forfota concertelor, de care avusese parte în anii ’80, alături de Sfinx. „Dincolo de toate, în această carte veți descoperi un om în lumina lină a iubirii. Dan Andrei-Aldea”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!