Nouă echipe din județul Bihor și una din Satu Mare au participat la ediția a VII-a a festivalului.
[eadvert]
Adaptată perioadei de criză pandemică mondială, cea de-a VII-a ediția a Festivalului-concurs „D’ale porcului” a adunat la start nouă echipe din Bihor și una din Satu Mare. Evenimentul s-a desfășurat la taverna Complexului President din Băile Felix, sâmbătă, 27 februarie 2021.
S-au întrecut în produse pregătite după rețete tradiționale echipele comunelor: Pomezău – Dobrești (care au format o echipă comună), Sânmartin, Girișu de Criș, Toboliu, Biharia, Ineu de Criș, Nojorid, Oșorhei, Valea lui Mihai, din Bihor și Medieșu Aurit din Satu Mare.
Juriul, format din profesioniști de talie națională și internațională nu a avut o misiune prea ușoară, produsele fiind care mai de care mai atractive și mai apetisante. Juriul de profesioniști a fost format din Ştefan Bercea – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism România, Ciprian Nicolescu – mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică 2020, Alexandru Şandrău – executive chef „Complex President” Băile Felix, Bogdan Vandici – câştigător „Chefi la cuţite” 2018, medalie de argint la Olimpiada tinerilor bucătari 2019, Eugen Bar – fost participant la Campionatul mondial de gastronomie, Ciprian Sotoc – Opera Events și Nicolae Pop – directorul Festivalului.
Juriul special a fost format din Simona Bișboacă – manager Phenalex, Ştefan Oprea – preşedintele Asociaţiei Disciples Escoffier România, Eugen Capră – directorul general Industria Cărnii.ro – CARNEXPO, Ioan Şora – preşedintele Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Bihor și Silviu Zetea – producătorul țuicii tradiționale Zetea Transilvania, cunoscută din SUA în Japonia.
„Este o mare bucurie pentru mine când văd astfel de evenimente, pentru că scoatem în evidență comoara aceasta de rețete vechi, uitate. Cred că va fi foarte greu să vedem exact și să scoatem în evidență gustul local, autohton, pentru că preparatele sunt foarte bune. Se vede clar că este o abundență de tot ceea ce înseamnă local, bine gătit, gospodărește gătit, ingrediente naturale, țuică curată naturală”, a precizat Ciprian Nicolescu.
Premii
După îndelungi deliberări, trofeul ediției a VII-a a Festivalului-concurs „D’ale porcului” a fost adjudecat de echipa comunei Oșorhei, care a mai câștigat locul II la mezeluri, locul II la produs local, locul II la toroș, locul II la caltaboș, locul II la pălincă, locul I la vin și locul I la cârnați.
Pe locul II s-a clasat echipa din Medieșu Aurit, care a mai obținut locul I la caltaboș, locul I la toroș, locul I la produs local, locul II la cârnați, locul III la pălincă, locul III la vin și locul III la mezeluri.
Locul III în cadrul concursului a fost ocupat de echipa comunei Valea lui Mihai, care a mai obținut locul III la caltaboș, locul III la toroș, locul III la produs local și locul II la vin.
Premiul special de popularitate a fost obținut de echipa comună Dobrești – Pomezău, care a mai obținut și locul I la pălincă și locul I la mezeluri.
De asemenea, locul III la caltaboși a fost obținut de echipa din Biharia.
Echipele din Toboliu, Sânmartin, Nojorid, Ineu de Criș și Girișu de Criș au primit diplome de participare. Toți participanții au primit premii din partea sponsorilor. Trofeul se întoarce după un an de pauză la Oșorhei. „Sperăm ca anul viitor să ieșim afară, acolo unde ne place”, a încheiat Nicolae Pop, directorul festivalului.
Știrea inițială: Adaptată perioadei de criză pandemică mondială, cea de-a VII-a ediția a Festivalului-concurs „D’ale porcului” a adunat la start 12 echipe din Bihor și una din Satu Mare.
Evenimentul, desfășurat la taverna Complexului President din Băile Felix a început sâmbătă, 27 februarie 2021, la ora 10:00, cu prezentarea produselor comunelor Pomezău – Dobrești, care au format o echipă comună. Au urmat, în prima serie, comuna Sânmartin, Girișu de Criș și Toboliu.
Juriul, format din profesioniști de talie națională și internațională nu a avut o misiune prea ușoară, produsele fiind care mai de care mai atractive și mai apetisante.
Trimite articolul
XGUSTUL,un subiect sensibil în ziua de azi!
Pentru festival nu este virus si nici o pandemie interesant interesul umple fesul,eu cred ca daca exista si este asa contagios nici un fel de festival nu ar trebui aprobat dar se pare ca nu e pentru toata lumea legea la fel si nici virusu nui infecteaza numai pe unii care trebuie inchisi falimentati etc