Iar răspunsul l-am primit chiar de la avocatul angajat de Primărie pentru procesele aferente acestui caz.
„Conform legilor funciare, nu se pot retroceda în natură terenurile aflate în perimetrul unor obiective turistice. Cum este şi cazul Ştrandului Venus. Dealtfel, în ambele cereri înregistrate de soţii Ciorba ei solicită teren în compensare. Din datele pe care le avem, familiei Ciorba li s-a dat în altă parte chiar mai mult teren decât au avut în zona «Între Ape». E regretabil că prin revendicări nejustificate se afectează un proiect major, de modernizare a Ştrandului Venus care va aduce un plus de bunăstare comunităţii”, ne-a declarat juristul angajat al Primăriei, care ne-a oferit şi numerele cadastrale pentru terenurile oferite familiei Ciorba, şi care a semnat pentru primirea lor.
Din situaţia prezentată de Primăria, reiese că familia Ciorba a primit, în total, 2,25 ha în condiţiile în care, din cererea de înscriere în CAP rezultă că familia Ciorba deţinea în anul 1961 doar 1,61 h, din care, conform Registrului Agricol al comunei Sânmartin, doar 24 de ari în incinta Ştrandului.
„În această situaţie, acţiunile formulate de familia Ciorba în instanţă sunt neîntemeiate deoarece li s-au atribuit o suprafaţă mai mare decât cea solicitată. Prin acţiunile lor, familia Ciorba prejudiciază grav comuna Sânmartin, întrucât, pe de o parte, nu putem finaliza vânzarea Ştrandului Venus, făcută în mod legal, către SC Turism Felix, şi nu ne putem încasa preţul de care comuna are absolută nevoie pentru dezvoltarea ei economică. Pe de altă parte, cumpărătoarea nu poate efectua investiţiile necesare audcerii Ştrandului Venus la parametrii actuali de comfort”, se mai arată în răspunsul oficial al Primăriei Sânmartin.
Neagă „compensările”
Însă prof. Ioan Ciorba respinge, punct cu punct, cadastralele respective, afirmând că nu au fost date în compensarea parcelelor din Ştrandul Venus.
„Terenul nr. 932/1995, în suprafaţă de 0,47 ha, a fost retrocedat în natură, adică l-a primit fratele meu chiar acolo unde l-au avut părinţii, lângă Vila Iulia. Deci nu poate fi considerat ca şi compensare pentru Ştrand. La fel terenul nr. 548/1995 (1,45 ha), care s-a retrocedat tot în natură”, afirmă Ciorba.
La fel, potrivit acestuia, parcelele 1540 – 1543 (în suprafaţă totală de 3,160 mp) sunt de păşune primită în contul unor părţi de păşune deţinute de Florea Ciorba în Păşunea Satului.
„Comunitatea vinde un teren al familiei mele. Normal e să primim cota parte din preţ sau terenul disponibil în îincinta Ştrandului la cadastralele 193, 194, 195 (înscrise în CF 1591 – 1593), 196 (neîntăbulat încă), 1376/3 (în CF 1894), care nu au făcut obiectul contractului de vânzare cu SCT Felix Nu trebuie să aducă Primarul sau consilierii locali bani de acasă. Ei trebuie doar să gospodărească legal şi corect bunurile comunei”, îşi susţine punctul de vedere Ioan Ciorba.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!