Pentru calculul taxei de ordine publică se ia cea mai lungă zi de funcţionare a stabilimentului, ne-a declarat şeful Direcţiei Economice a Primăriei, Eduard Florea. Economistul-şef de la Primărie a ţinut să ne spună că acest algoritm a fost preluat de la municipalitatea londoneză! Acolo a observat primarul Ilie Bolojan cum se procedează… „Pe la 5-6 după-amiaza, englezii se îndreptau spre pub-uri, ca pe la 8-9 să iasă… Cel puţin aşa se întâmpla în zona centrală a Londrei”, relatează Florea. Cei ce doreau să-şi continue distracţia migrau, cel mai probabil, spre alt alt gen de localuri, în alte zone şi cu alte preţuri… Pare-se că acest model l-a inspirat şi pe şeful municipalităţii orădene.
Pentru o exerciţiu de calcul al taxei să luăm, spre exemplu, un club ce are sâmbăta cel mai lung orar de funcţionare, până pe la ora 5 dimineaţa şi dispune de mai mult de 100 mp. Un asemenea stabiliment va plăti după următoarea formulă: cinci ore de funcţionare în intervalul de taxare (orele 24 – 5), înmulţit cu 5.000 RON. Adică 25.000 de lei noi. Pentru o exemplificare şi mai plastică, din acest an, pentru fiecare oră de funcţionare după ora 23 ar fi ca şi cum un club gen Blue Monday ar avea de făcut cinste Primăriei o bere Corona şi o mai domestică Ursus. Desigur, la preţurile practicate în cunoscutul club orădean. O fi mult? O fi puţin? Depinde cine judecă…
Benzinăriile sau alimentarele cu program non-stop cu un spaţiu de peste 100 mp vor avea cel mai mult de plată: 35.000 lei noi.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!