Aula Magna a Universităţii din Oradea (UO) va găzdui joi, de la ora 10, seminarul internaţional cu tema „Introducerea pe scară largă a pompelor de căldură hibride”.
Manifestarea este organizată de Departamentul de Inginerie Energetică în colaborare cu ONG-ul „GreenWatt pentru Energie Curată” din Timişoara, având ca scop promovarea energiilor regenerabile, precum şi informarea asupra posibilităţilor de obţinere a unei finanţări nerambursabile pentru proiecte de creştere a eficienţei energetice.
„La seminar se va prezenta o tehnologie inovatoare de producere a energiei termice, care îmbină eficient comprimarea mecanică a vaporilor de agent frigorific cu principiul absorbţiei, obţinându-se în acest fel temperaturi ridicate ale apei, făcându-se posibilă utilizarea cu succes a acesteia în reţelele de termoficare urbană sau în procesele tehnologice de pasteurizare a laptelui, de preparare a laptelui praf, în industria de procesare a cărnii, în industria chimică etc.”, anunţă Diana Pătru, comunicator al UO.
Finanţări norvegiene
Totodată, se vor identifica oportunităţile de finanţare oferite de Guvernul Norvegiei, precum şi barierele apărute în penetrarea sistemelor de încălzirea/răcire şi preparare a apei calde de consum cu pompe de căldură hibride.
„Seminarul se adresează reprezentanţilor companiilor de utilităţi, personalului din compartimentele tehnice ale primăriilor de municipii care au termoficare, inginerilor constructori de instalaţii, arhitecţilor urbanişti, mediului academic, politicienilor, etc.”, mai transmite Diana Pătru.
Participarea este gratuită, confirmările făcându-se telefonic la numărul: 0740-371365.
La manifestare vor participa reprezentanţi ai producătorului de pompe de căldură hibride, ai ONG-ului GreenWatt, precum şi cadre didactice ai Departamentului de Inginerie Energetică din Oradea.
Felea, edil şi universitar
Am solicitat detalii şefului Departamentului de Inginerie Energetică, Ioan Felea, care a fost şi membru al Consiliului Local Oradea.
„Universitatea din Oradea are şi această menire de a apropia ştiinţa în toate mediile, de a pune tehnologia în slujba societăţii. Acest seminar se înscrie ca o activitate în cadrul unui proiect cu această activitate pe Programul Cadru 7 al Comunităţii Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologica şi activităţi demonstrative. Prin acest proiect avem şi la Universitatea noastră o clădire încălzită cu pompe de căldură. Aceste pompe hibride sunt o soluţie în expansiune. În Oradea sunt multe case cu astfel de termoficare proprie. Sperăm că există şi primării interesate de soluţii moderne. Cert este că există şi producători de anvergură pentru clienţi mari”, ne-a orientat prof.univ.dr.ing. Ioan Felea. Potrivit acestuia, universitarii responsabili de proiect sunt Marcel Roşca şi Codruţa Bendea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!