Evenimentul a avut loc la Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai’’, cărţile „Lacrima lui Dumnezeu” şi „Învierea din noi” fiind prezentate de episcopul greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea, protopopul ortodox al Oradiei, Dorel Rusu, esteticianul literar Mircea Bradu şi prof. Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene.
A fost o lansare de carte realizată sub semnul ecumenismului şi al armoniei oferite de poezia religioasă. Cele două volume sunt complementare, prezentând în peste 265 de sonete, plus alte poezii cu formă fixă, cele două laturi ale misiunii Fiului lui Dumnezeu pe pământ: pe de o parte, durerea şi sacrificiul, pe de altă parte, învierea şi bucuria slavei.
Sensibilitate aparte
„Încă de la începuturile sale, poezia a adunat împrejurul ei simţăminte şi gânduri de o sensibilitate aparte, compatibile cu starea poetului care a creat versurile. Datorăm astăzi prezenţa noastră împreună, aici, poetei Mihaela Dindelegan care, iată, vine cu două noi volume într-o prezentare cu totul şi cu totul specială”, a afirmat prof. Ligia Mirişan, în deschiderea evenimentului.
În prezentarea celor două cărţi, PS Virgil Bercea s-a oprit asupra importanţei auzului şi a „auzirii” lacrimei lui Dumnezeu, fapt care poate să genereze în fiecare dintre noi Învierea. „Vă îndemn şi insist să citiţi aceste cărţi! Lectura lor o să vă aducă o stare de pace şi de înălţare sufletească”, a îndemnat Virgil Bercea.
„Cele două volume ale poetei Mihael Dindelegan la care facem referire astăzi sunt cărţi de o sensibilitate şi de o profunzime extraordinară, ele pătrund în adâncurile adevărului şi ale unei trăiri sufleteşti sincere. Totodată, denotă o uşurătate şi o acurateţe uluitoare în exprimare, o cursivitate deosebită a ideilor aşezate în rime. Fiecare cuvânt este la locul lui, nicio imagine nu este sacrificată, niciun aspect nu este minimalizat”, a afirmat părintele protopop.
Un adevărat poet
Esteticianul literar şi omul de cultură Mircea Bradu a prezentat cele două cărţi din punct de vedere literar şi a asociat poeziile Mihaelei cu poezia religioasă a marilor poeţi români: Mihai Eminescu, Octavian Goga, Tudor Arghezi etc., subliniind egalitatea dintre trăirile şi modul de exprimare în versuri aparţinând acestora şi cele aparţinând autoarei de faţă. „Prin cele două volume, Mihaela urcă în sfera celor numiţi cu adevărat poeţi”, a spus Mircea Bradu. Poetul Alexandru Sfârlea a ţinut să sublinieze evoluţia înregistrată în timp de autoarea celor două volume, menţionând că prin cărţile de faţă Mihaela dovedeşte o stăpânire perfectă a tehnicii poetice, a prozodiei.
Pe de altă parte, Mihaela Dindelegan consideră poeziile ei ca fiind „o traducere” în cuvinte a trăirilor şi simţămintelor pe care le are, subliniind că motivul pentru care a scris se datorează intenţiei de a face şi pe alţii părtaşi unor astfel de simţiri înălţătoare.
Evenimentul lansării de carte de luni a fost completat prin cuvintele prof. Ana Pop, preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, care a anunţat că miercuri, 20 aprilie, Mihaela Dindelegan va lansa o nouă carte de poezii, dedicată în exclusivitate liceenilor. În contextul patimilor şi răstignirii Mântuitorului, Mioriţa Săteanu încheiat cu cele 14 staţii ale Căii Crucii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!