Potrivit informaţiilor primite de la Septimiu Moga, directorul Agenţiei BNR Bihor, în cadrul tendinţei de creştere a masei monetare a României cu 12,3% în luna septembrie 2017, faţă de luna similară a anului precedent, a crescut şi volumul total al depozitelor din judeţul Bihor cu aproape 12%, ajungând la valoarea de 5,45 miliarde lei.
„După cum rezultă şi din evoluţia la nivel naţional a masei monetare, creşterea a avut la bază sporul fracţiunii mai volatile a acesteia, respectiv a agregatului M1 cu 21,8%, ceea ce la nivelul judeţului Bihor se poate asimila cu creşterea semnificativă a depozitelor la vedere cu 28,1% în luna septembrie, comparativ cu cea similară a anului trecut, respectiv până la valoarea de 2,56 miliarde lei”, explică Septimiu Moga.
Cea mai pronunţată creştere au avut-o depozitele la vedere în lei ale populaţiei, care au crescut în ultimul an cu 44,2%, ajungând la 0,81 miliarde lei, dar şi cele în valută ale populaţiei au crescut cu 30,7%, ajungând la finele trimestrului III 2017 la 0,41 miliarde lei.
„O evoluţie mult mai puţin spectaculoasă au avut-o depozitele la termen, care au crescut cu numai 0,7% în septembrie 2017, comparativ cu perioada similară a anului precedent, până la 2,89 miliarde lei”, spune directorul BNR Bihor.
Depozitele la termen ale companiilor au înregistrat ȋn luna septembrie 2017, comparativ cu septembrie 2016, scăderi atât pe componenta în lei (-11,4%), cât şi pe componenta valutară (-28,15).
Pe ansamblu, depozitele societăţilor nefinanciare (la vedere şi termen) s-au ridicat la valoarea de 1,44 miliarde lei, în timp ce depozitele totale ale gospodăriilor populaţiei erau la finele lunii septembrie 3,8 miliarde lei.
„Creşterea componentei de economisire la vedere este determinată de interesul scăzut pentru un depozit la termen, în condiţiile unor dobânzi foarte mici, populaţia rămânând cu confortul de a putea accesa în orice moment sumele economisite.
Volumul total al depozitelor din judeţul Bihor reprezintă 1,8% din volumul total al depozitelor constituite la bănci la nivel naţional”, a precizat specialistul bancar.
Restanţieri la credite
Volumul total al creditelor din judeţul Bihor a crescut cu 7,25% la finele trimestrului III 2017 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, peste rata înregistrată la nivel naţional de 5,3%. La 30 septembrie, soldul total al creditelor judeţului Bihor era de 6,45 miliarde lei.
În ceea ce priveşte evoluţia creditelor curente, acestea au înregistrat un recul de -1,9% în judeţul Bihor, comparativ cu o creştere de 7% la nivel naţional. „Situaţia este determinată de creşterea creditelor restante din judeţul Bihor cu 84,5% în luna septembrie 2017, faţă de aceeaşi lună din anul 2016.
În prezent, rata creditelor restante la nivelul judeţului Bihor este una din cele mai mari din ţară, respectiv 18,15%, faţă de media de 5,31% la nivel naţional”, a observat Septimiu Moga.
Citiți principiile noastre de moderare aici!