Mai multe ONG-uri din Oradea contestă proiectul propus de către Primăria Oradea, deoarece consideră nejustificată importanța acestuia.
„Solicităm clarificări și detalii suplimentare cu privire la impactul asupra mediului și la planurile de gestionare a deșeurilor asociate proiectului”, se arată într-o scrisoare deschisă, semnată de reprezentanții Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, Fundației pentru Cultură și Educație Ecologistă ECOTOP și Asociației Pescarilor Sportivi Aqua Crisius.
Conform documentației propuse în dezbatere publică, „pentru modernizarea străzilor menționate mai sus este necesară tăierea a 88 de arbori”. Semnatarii scrisorii deschise consideră că proiectul nu ar stipula măsuri și proceduri eficiente pentru a minimiza impactul asupra vegetației din zona șantierului și protejarea celor peste 340 ce arbori care vor fi păstrați în zonă.
[eadvert]
De aceea, sursele menționate mai sus vin cu câteva propuneri în acest sens, precum: evaluarea stării de sănătate a arborilor, implementarea măsurilor de protecție în timpul lucrărilor, adoptarea practicilor durabile de construcție, monitorizarea și îngrijirea ulterioară a arborilor.
Aceștia recomandă evaluarea în mod adecvat a impactului proiectului asupra climei și a microclimatului, prin studii de specialitate, care să analizeze următoarele aspecte: modificările în regimul temperaturii, efectele asupra vegetației locale, impactul asupra emisiilor de gaze cu efect de seră.
În aceeași măsură, se solicită o îmbunătățire a proiectului prin realizarea de studii suplimentare, pentru a asigura că acesta respectă principiile de mediu. Ecologiștii mai vin cu o propunere.
„Un studiu de trafic detaliat, pentru a evalua necesitatea și impactul proiectului asupra circulației rutiere, luând în considerare posibilele alternative și soluții de mitigare a impactului asupra traficului și a mediului. De asemenea, acest studiu ar trebui să estimeze eficiența măsurilor propuse, având în vedere faptul că arterele propuse în cadrul acestui proiect vor fi conectate cu alte străzi și artere mai înguste, unde traficul va fi încetinit, provocând un efect de domino.
Un studiu de biodiversitate cuprinzător, care să evalueze prezența și distribuția speciilor de plante și animale din zona proiectului, identificând potențialele riscuri și impacte ale acestuia asupra biodiversității urbane locale. Un plan detaliat pentru protecția și conservarea arborilor existenți, inclusiv măsuri concrete pentru protejarea exemplarelor rămase în picioare și pentru înlocuirea celor tăiați, conform prevederilor legale și a angajamentelor privind regenerarea spațiilor verzi”, se mai arată în scrisoarea deschisă.
Trimite articolul
XA inebunit gasca asta a lui ilie.
Cum naiba sa tai in doua campusul universitar cu o strada cu patru benzi?
Bine, copacii aia e clar ca nu aveau nici o sansa in orasul betonului,
dar sa bagi ditamai auostrada prin plin campus e prea de tot.
Noroc ca adulatorii adora orice tampenie si aplauda extaziati.
In fond trebuie clienti pentru spitalul ala nou de pneumo.
-
Toti oradenii vor asta, noi vrem betoane. Nu vrei dezvoltare sau ce?
Nooi votantii vrem betoane , poduri, parcari. Mars in padure de nu va place
-
Pacat ca esti mai prost decat prevede legea, sa pierzi atata timp sa comentezi la fiecare articol aiurea. Toti stim ca scrii doar ca sa scrii, probabil esti ceva basit de pensionar special care e plictiseste la 50 de ani, ca scrii prea bine ca sa ai 80.
O prostie incomensurabila, pericliteaza viitorul orasului aceasta politica, totul pentru masini.