Fiecare școală din județ va avea un EcoClub, în care elevii vor putea participa, pe bază de voluntariat, la acțiuni de curățenie.
[eadvert]
Aceste demers își propune să promoveze proiecte prin care elevii să fie încurajați să aibă grijă de natură.
„Problema curățeniei este o problemă a întregii comunități și a fiecăruia dintre noi și poate fi rezolvată cu o schimbare de mentalitate, care poate fi o consecință a educației”, susține Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
„Din această perspectivă, vrem să îi încurajăm pe elevii din județul Bihor să facă pate din această comunitate, care se va constitui la nivelul fiecărei școli”, completează Mălan. În proiect s-a implicat și Consiliului Județean al Elevilor. „Motivul pentru care am ales să facem parte din acest proiect este dorința elevilor de a se implica în comunitate”, subliniază Oliviu Codrean, președintele elevilor. El a adăugat că, drept dovadă, în acțiunile organizate pentru sprijinul refugiaților sunt implicați 800 de elevi voluntari.
Autoritățile vor sprijini aceste comunități de elevi în acțiunile lor și le va implica și în acțiunile Consiliului Județean Bihor. „Ne dorim ca elevii din județul nostru să înțeleagă că e important să aibă o legătură directă și corectă cu natura. Unul dintre modurile cele mai eficiente de a ne schimba noi adulții mentalitatea, este să avem copii educați, care să ne atragă atenția că trebuie să avem un tip de comportament față de mediul înconjurător”, crede vicepreședintele CJ Bihor.
Acțiuni de ecologizare, premiate
Comunitățile nou înființate vor avea o primă acțiune în care se pot implica. EcoProvocarea, o campanie lansată de CJ Bihor, își propune să îi mobilizeze pe elevi să participe la minimum două acțiuni de ecologizare, în luna mai. „La finele lunii mai, cu ajutorul dascălilor, vom centraliza numele copiilor care au participat la acest proiect, respectiv la minimum 2 acțiuni de ecologizare. Prin tragere la sorți vom stabili 21 de câștigători. Premiile constau în câte un voucher în valoare de 500 de lei pentru fiecare din cei 21 de copii și câte un voucher de 1000 de lei pentru cele 21 de comunități de voluntari din care acești copii fac parte”, spune Mircea Mălan. Acesta susține că acțiunea își propune să transmită elevilor că „dacă faci parte dintr-o comunitate care face un lucru frumos, poți să câștigi și tu și comunitatea respectivă și împreună se pot face lucruri frumoase atât pemtru tine, în plan individual, cât și în comunitatea din care faci parte”.
Centru de educație ecologică la Șinteu
Mircea Mălan a anunțat că CJ Bihor și Agenția Națională pentru Arii Protejate va depune o cerere de finanțare pentru a construi un centru de educație ecologică, la Șinteu. Pentru acest proiect, Primăria Șinteu a pus la dispoziție, pentru acest proiect, un teren de 7 hectare. Centrul ar urma să aibă căsute din lemn dotate cu toate utilitățile (50 de locuri), un spațiu central cu sală de mese și sală de conferințe și camping cu corturi. „Centrul va fi pus la dispoziția școlilor și a comunității de voluntari și va putea fi folosit pentru organizarea de tabere la sfârșit de săptămână, pentru activități în cadrul săptămânii școala altfel, pentru cursuri de biologie, educație civică și educație ecologică”, explică vicepreședintele CJ Bihor.
Finanțare pentru educație în comunități defavorizate
A.D.I. Ecolect Grup, în parteneriat cu ONG-ul Pro Time-R și cinci școli (Liceul Baptist Emanuel, şcolile din Vaşcău, Ciumeghiu, Butani şi Roşia) a depus o cerere de finanțare pentru 350.000 de euro, pentru un proiect care se adresează educației copiilor din comunitățile defavorizate. În cadrul proiectului, vor fi cumpărate laboratoare mobile de cercetare ecologică, se vor organiza tabere cu tematică ecologică și fiecare școală implicată va organiza un proiect cu tematică ecologică. Din același buget se va cumpăra și un program informatic pentru organizarea comunității de elevi EcoClub.
Citiți principiile noastre de moderare aici!