În decembrie 2003, Primăria Oradea acorda firmei Keviep un teren de circa 72 de hectare pentru amenajarea unei gropi ecologice iar în perioada următoare semna cu firma din Ungaria un contract public-privat, pentru o perioadă de 20 de ani, pentru depozitarea deşeurilor provenite din municipiul Oradea şi zona mediană a judeţului (o populaţie de circa 370.000 de locuitori).
În 2005 Keviep kft finaliza noua haldă din zona Episcopia Bihor, ocazie cu care Primăria condusă atunci de Petru Filip anunţa noile tarife practicate de Keviep.
Ca urmare, înţelegerea încheiată de Primăria Oradea cu firma Keviep kft. (Ungaria) i-a determinat, în anul 2005, pe responsabilii ambilor operatori de salubrizare de la acea vreme, Urbana SA şi RER Ecologic Service, să-şi exprime în presă nemulţumirile privind creşterea preţului de depozitare a gunoiului de la patru euro per tonă (în vechea groapă de gunoi) la 12,3 euro per tonă în noua haldă.
Astfel, Emeric Balog, director la Urbana SA, reproşa municipalităţii că nu a chemat şi operatorii de salubrizare la negocierea contractului cu firma Keviep.
De asemenea, şi directorul de atunci al RER Ecologic, Ioan Sărac, atenţiona că votarea de către Consiliul Local Oradea a noilor tarife de depozitare se va răsfrânge asupra tarifelor suportate de populaţie pentru preluarea reziduurilor menajere.
Presa locală mai semnala la acea dată că municipalitatea nu a făcut public, integral, contractul cu firma Keviep pentru halda ecologică.
Probleme şi la apă-canal
Tot în perioada anilor 2005 – 2006, firma Keviep era ţinta unei serii de articole de presă întrucât a acumulat întârzieri semnificative la lucrările de reabilitare a reţelelor de apă-canal pentru strada Republicii, strada Ady Endre, B-dul Magheru etc.
Lucrările de mai sus făceau parte din contractul încheiat, în 2004, de Regia Autonomă de Apă-Canal Oradea şi Keviep kft, la o valoare estimată de 7,7 milioane de euro.
Însă după încheierea lucrărilor contractate, Keviep s-a plâns la Curtea de Arbitraj Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Paris cerând o suplimentare de circa trei milioane de euro pentru „lucrări suplimentare” prestate în cadrul contractului cu Regia de Apă Canal Oradea. De cealaltă parte, actuala conducere a Companiei de Apă Oradea a respins pretenţiile Keviep şi a decis să ceară, în instanţă, daune de 800.000 de euro firmei din Ungaria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!