Ianina-Florina Baciu a prezentat la Era Park „OUTdoor, Indoor”, o manieră de a îmbina rusticul cu modernul. Ianina este masterandă în anul I la specializarea Design de obiect: modă și ambient. E fascinată de materialele și pattern-urile naturale, „dar fără a cădea într-o zonă strident pastorală”, consideră conf. univ. dr. Ștefan Gaie.
Un bar, scaune înalte pentru bar, mese multifuncționale, scaune, tejghea pentru perete și corpuri de iluminat aplicate pe perete din lemn combinat cu rășina care îmbracă deșeuri din lemn, tablă metalică perforată.
„Aceste alăturări creează niște jocuri de lumină, umbră și culoare foarte captivante, datorită transparenței rășinii. Formele sunt simplificate și stilizate, astfel încât majoritatea pieselor se compun din cercuri și triunghiuri, iar pentru corpurile de iluminat au fost folosite ca sursă de inspirație cranii de bour, taur și berbec, acestea fiind la rândul lor stilizate.
Conceptul care rezultă este unul eco-friendly și ergonomic, reușind să contureze un spațiu al liniștii și relaxării, al reîntoarcerii la natură, tot mai mult căutat de omul modern”, a precizat conf. univ. dr. Ștefan Gaie.
Animație formată din scene pictate în ulei și editate digital.Vernisajul expoziției „Through my Eyes”, a studentei la Grafică Ana Munteanu, a avut loc la Muzeul Țării Crișurilor. Ana Munteanu reușește să ne amintească, prin imaginile extrem de sensibile pe care le creează, cât de complexă este lumea interioară a unui copil.
La eveniment au luat parte organizatorii proiectului, decanul Faculatății de Arte, Corina Andor, Directorul de Departament, Teofil Știop, coordonatorul expoziției, Fekete Tibor, respectiv Rodica Indig, din partea Ars Nobilis.
„«Impuls» este un proiect despre descoperirea și promovarea tinerilor artiști, dar și despre mecenat. Este despre faptul că o parte a membrilor unei societăți își dau mâna pentru a susține tinerii ei talentați. Este despre prezentul și viitorul acestei comunități. Iar în cazul de față demersul celor care se implică în susținerea tinerilor talentați devine tot mai consistent”, a arătat Rodica Indig.
„Animația se constituie ca o poveste înrămată, în care, prin intermediul imaginilor, ne sunt narate fragmente din viața unei fetițe care are o imaginație și un univers interior bogat și complex, dar care are o deficiență de vedere, fiind oarbă.
În fața noastră se perindă imagini care surprind emoțiile și trăirile acestei fetițe, conturând-se astfel o lume interioară mult mai bogată și plină de viață decât lumea exterioară, rece și dură. Ana Munteanu ne îndeamnă să facem un pas înainte, să ne desprindem din masa omogenă și indiferentă a societății în care trăim, să ne transformăm într-o pată de culoare pe fundalul griului care domină această lume. Iar multe pete de culoare pot da naștere unui tablou…”, a scris în catalogul evenimentului conf. univ. dr. Ștefan Gaie.
„Design Poligonal”
Era Shopping Park a găzduit expoziția „Design Poligonal” a studentului Dienes Oliviu, din anul II specializarea Design. În lucrările lui se pune accent pe realizarea machetelor 3D în scopul vizualizării tuturor funcțiilor importante ale obiectului ales.
„Lucrările conțin vederi detaliate ale interioarelor produselor, cât și referințe la îmbinări și variante cromatice sau de forme. Tematica variază de la amenajări, diverse obiecte de mobilier și obiecte de uz casnic, concepute în mod eficient și ecologic, până la modele-concept care se pot întâlni în jocurile video.
Unele lucrări se disting prin complexitatea lor, cum ar fi Râșnița, care conține schițe detaliate cu mecanismul funcțional din interiorul ei, sau prin materialele și tehnologiile folosite la Casca de Snowboarding, unde se utilizează sisteme avansate de ventilație și materiale alese special pentru performanțe ridicate.
De remarcat este efortul studentului de a evita orice fel de scurtătură în procesul de modelare computerizată, sculptând detalii și aspecte ale produsului care, chiar dacă nu vor fi vizibile în unele randări, vor putea fi surprinse ușor în randările ulterioare”, spune conf. univ. dr. Ștefan Gaie.
„Formări și deformări”
Expoziția studentei de la Arte Decorative Alice Condurache a avut loc la Tucano Caffe.
„Alice Condurache ne introduce într-un univers fascinant, construit cu o deosebită migală și atenție la cele mai mici detalii, în care vrea parcă să se ia la întrecere cu natura. De altfel, după cum chiar ea mărturisește, citatul ei preferat este celebra afirmație a lui Dürer «Arta se află în natură, iar cine o poate desena, acela o posedă». Simțindu-se apropiată de universul arhitectural al barocului și Art Nouveau-ului, compozițiile sale abundă de elemente vegetale și marine, precum și de simboluri cum ar fi crinul regal, balaurul sau aripa”, spune conf. univ. dr. Ștefan Gaie.
Alice Condurache descoperă metode noi de a descompune spațiul sau de a-l scoate în evidență prin diferite materiale (cerneluri, baițuri și rășini) și prin tehnica arderii fragmentelor de lut.
„Dovedind o bună stăpânire a acestor tehnici și materiale, ea reușește să surprindă și să recreeze, dincolo de formele create, un anumit tip de spiritualitate și de trăire proprii atmosferei Art Nouveau-ului. Integrând în lucrările sale elemente de feronerie sau de lemn, identice cu cele salvate în urma degradării vechilor clădiri Art Nouveau din Oradea și din Botoșani (orașul ei natal), Alice Condurache trage și un semnal de alarmă față de necesitatea conservării acestui patrimoniu atât de important”, consideră conf. univ. dr. Ștefan Gaie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!