[eadvert]
La conferința de presă au participat Prefectul Județului Bihor, Dumitru Țiplea, vicepreședintele CJ Bihor, Călin Gal, șeful UPU SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea și Generalul de Brigadă al ISU Bihor, Caba Sorin.
„În perioada 2022 – 2024, sub coordonarea Instituției Prefectului Județului Bihor , cu sprijinul și implicarea directă a Consiliului Județean Bihor, în dotarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor (ISU „Crișana” Bihor) au intrat noi mijloace, accesorii și echipamente de intervenție, acestea fiind distribuite unității în urma implementări”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU „Crișana” Bihor, Locotenent-colonel Camelia Roșca.
Noile echipamente vizează îmbunătățirea calității misiunilor de salvare și protejare a cetățenilor și comunităților, prin utilizarea echipamentelor de căutare și salvare ultra-performante în situațiile de urgență și caz de forță majoră, în conformitate cu competențele legale.
În cadrul proiectului, au fost achiziționate echipamente specifice de pregătire și intervenție, care asigură condițiile necesare optimizării misiunilor de gestionare a situațiilor de urgență și a activităților de instruire a pompierilor militari:
- o autospecială de căutare și salvare
- o autospecială de intervenție pentru zona de munte
- o ambulanță ECMO -ambulanță tip C de transport pacienți critici sau care necesită suport ECMO ((extracorporeal membrane oxygenation)
- o dronă de căutare și salvare
- 2 camere video termoviziune/infraroșu
- 5 defibrilatoare automate externe
- 10 kituri de căutare și salvare pentru zona montană
- 5 baloane de iluminat
- 2 turnuri de iluminat
- 10 sisteme de monitorizare tip body-cam
- set accesorii descarcerare pentru Centrul de Formare si Pregătire în Descarcerare și Asistenţă Medicală de Urgenţă (depărtător hidraulic, foarfecă hidraulică, depărtător multifuncțional hidraulic, sistem de protecție pentru airbag, spărgător parbriz, set blocuri stabilizare etc.)
- 36 de echipamente complete pentru salvări din mediul acvatic (incluzând costume uscate, veste de salvare, căști protecție, mănuși, încălțăminte, corzi pentru salvare din mediul acvatic etc.).
Valoarea totală a echipamentelor se ridică 4.490.000 lei. Acestea vor asigura eficientizarea intervenţiilor în zone greu accesibile şi modernizarea sistemului de pregătire a personalului care execută misiuni de căutare-salvare în zona montană și în mediul acvatic.
Autospeciala echipată cu sistemul medical ECMO
„Acest aparat nu numai că poate fi folosit pentru salvarea vieții dar și pentru supraviețuirea până la tratamentul final pentru 30 de zile. Noutatea constă că ambulanța este dedicată acestui tip de pacient critic, așa a fost conceput cu acest sistem de fixare a aparatelor principale de monitorizare și tratament. (…) O altă noutate este tipul de manipulare al tărgii care este 100% electric, are două motoare și o persoană utilizând acele butoane, cu un deget poate să ridice sau coborâ, echipamente grele. (…) Aparatul ECMO ajută la oxigenare a circulației. Ajută la introducerea oxigenului în sânge, nu prin plămâni ci folosind acest aparat, sângele este scos din corp, trecut prin niște tuburi care permite astfel oxigenarea sângelui, cam cum este aparatul de dializă dar în sens invers, nu scoatem din sânge ci băgăm în sânge oxigen”, a declarat șeful UPU SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea.
În țară mai există încă două astfel de echipamente ECMO în dotare și se află pe cele două avioane SMURD, unul la București și unul la Târgu Mureș.
Dronă de căutare
O altă dotare intrată în dotarea ISU „Crișana” Bihor este drona de căutare și salvare care este dotată cu o cameră cu termoviziune. Aceasta are o autonomie de funcționare de două ore și o rază de acțiune de 50 km din punctul în care operatorul se află. Aceasta va putea fi folosită pentru căutarea persoanelor dispărute sau depistarea focarelor din zonele greu accesibile.
„Drona a costat 45.000 de euro și a fost construită în Olanda de către un producător spaniol”, au mai transmis reprezentanții ISU Bihor.
Dotările acesteia o fac foarte utilă, aceasta depistând cu camera de termoviziune din dotare și o țigară aprinsă de la circa 1 km.
Citiți principiile noastre de moderare aici!