La propunerea Executivului, Consiliul Local a votat sâmbătă reluarea referendumului pentru unirea Oradiei cu Sînmartin, ce va avea loc duminică, 14 iunie. Cei 14 consilieri locali PNL şi independentul Teofil Filimon (ex-PC) au votat pentru, cei patru pesedişti împotrivă, iar consilierii UDMR s-au abţinut. Pesediştii şi udemeriştii au avut aceeaşi atitudine la vot şi la propunerea primarului ca, spre deosebire de scrutinul din 10 mai, reprezentanţii partidelor din Biroul Electoral Municipal și din toate birourile secțiilor de votare din municipiu să nu mai fie remuneraţi la încercarea din 14 iunie.
[poll id=”134″]
Înainte de vot, consilierii UDMR şi PSD – ostili ideii unificării Oradiei cu Sînmartinul – l-au luat la întrebări pe primarul Ilie Bolojan. Ritli Laszlo (UDMR) l-a întrebat pe edilul-şef dacă nu ar trebui ca Legislativul local să aştepte punctul de vedere ce va fi exprimat de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), vizavi de posibilitatea legală de a se mai organiza un referendum, doar în Oradea, în 14 iunie 2015. Bolojan a replicat, arătând că municipalitatea a cerut un punct de vedere de la AEP, însă acesta nu a sosit, încă. Primarul Oradiei l-a încredinţat însă pe alesul UDMR că referendumul se va ţine în 14 iunie, indiferent de ce crede AEP despre asta. Ilie Bolojan susţine că legea permite consiliilor locale să organizeze câte referendumuri locale doresc. Însă, răspunzând unei alte întrebări, pusă de consiliera PSD Debelka Boglarka, primarul Bolojan a precizat că, indiferent de rezultat, referendumul din 14 iunie nu va mai fi reluat. A motivat, însă, necesitatea acestei încercări suplimentare prin faptul că referendumul din Sînmartin a fost validat, iar sînmărtinenii au arătat că vor să devină orădeni, în timp ce la Oradea, votul a fost covârşitor pentru unirea cu Sînmartin, însă absenteismul la vot a invalidat plebiscitul. „Fiind o ocazie cu care nu te întâlneşti decât o dată pe generaţie, am considerat că merită, întrucât la primul referendum a fost un număr covârşitor de voturi cu «DA»”, a declarat Bolojan, în plenul Consiliului Local.
Referendum din „resturi”
Alt consilier PSD, Adrian Stângă, a cerut să fie comunicate cheltuielile realizate de municipalitate cu acest referendum, inclusiv pentru publicitatea de orice fel şi care vor fi cheltuilelile suplimentare pentru referendumul reluat în Oradea pe data de 14 iunie. Primarul l-a asigurat că un răspuns scris, detaliat, în 28 mai, iar sâmbătă, la faţa locului, primarul i-a cerut city-managerului Eduard Florea să îi comunice alesului local situaţia financiară privind referendum. Florea a arătat că pentru referendumul local, au fost aprobat un buget de 850.000 de lei, din care până acum s-au cheltuit 730.000 de lei. Din suma rămasă, circa 120.000 de lei, se vor acoperi cheltuielile pentru referendumul din 14 iunie, a transmis Florea.
Primarul Ilie Bolojan ne-a declarat că intenţionează ca în luna de până la noul referendum, să îşi înmulţească întâlnirile cu orădenii, pentru a-i convinge pe aceştia de necesitatea de a ieşi la vot.
Voluntariat impus pentru partide
În privinţa reprezentanţilor partidelor din Biroul Electoral Municipal, în răspunsul formulat aceluiaşi consilier local Stângă, primarul s-a arătat încredinţat că aceştia vor fi bucuroşi să-şi servească oraşul în mod voluntar, făcând parte din BEM şi din birourile secţiilor de votare. Consilierii locali PNL au votat pentru voluntariatul reprezentanţilor partidelor, în timp ce UDMR s-a abţinut, iar PSD a votat împotrivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!