Ce rău s-ar putea întâmpla? Un rezultat pozitiv, adică să ți se spună că ai leziuni precanceroase. Doar că asta nu e cel mai rău posibil care ți se poate întâmpla întrucât aceste leziuni precanceroase pot fi tratate cu succes până la vindecare. Acest lucru însă este posibil doar dacă fiecare fată și femeie eligibilă își efectuează cu regularitate testul Babeș Papanicolau.
Medical vorbind
De accea, medicii de la Direcția de Sănătate Publică Bihor (DSP Bihor) vin cu explicații tehnice, de ordin medical, cu scopul de a înlătura teama pentru rezultatul testului Babeș Papanicolau, test ce se realizează gratuit, prin Programul Național de Sănătate al Ministerului Sănătății.
Papilloma virus, principala infecție
Principala infecție cu transmitere sexuală este cea cauzată de virusul uman papilloma (HPV), spun inspectorii DSP Bh: “Tulpinile HPV 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 și 59 au fost incluse în Grupa 1 agenți carcinogenetici pentru organismul uman. (Monografiile IARC, 2012)”.
De reținut că HPV 16&18 se află la originea a 70% din cancerele de col uterin, atenționează DSP Bh, care transmite că infecția cu HPV, prin tulpinile de risc înalt provoacă și alte tipuri de cancere: majoritatea cancerelor anale, cancerul de vulvă, vagin, și cancerul penian la bărbați și cancer orofaringian.
Test și vaccinare
Majoritatea infecțiilor HPV sunt autolimitante și se vindecă de la sine – aproximativ 80% din acestea, notează DSP Bh, care explică faptul că doar o mică parte din aceste infecții devin persistente și provoacă leziuni precanceroase care evoluează malign: “Nu există în prezent tratament al infecției cu HPV. Prevenirea infectării HPV se bazează pe vaccinare”.
Doctorii DSP spun că cele trei vaccinuri comercializate actualmente (bi- , tetra- , și nona- valent) și susțin că sunt foarte eficiente împotriva HPV 16 și 18; tetravalentul previne 90% dintre verucile anogenitale (leziuni benigne ale infectării cu HPV tipurile 6 și 11), iar nonavalentul protejează față de 90% dintre CCU (cancer de col uterin), precum și de complicațiile infectărilor cu 6, 11 și alte tulpini implicate în oncogeneza anogenitală.
Despre subiectul vaccinării, controversat în anii precedenți, doctorii DSP spun că vaccinarea împotriva HPV a fost adoptată de numeroase țări, 74 de state la nivel mondial, iar eficiența a fost deja demonstrată în Australia, Noua Zeelandă, SUA, Canada, Danemarca, Suedia sau Germania; ca ilustrație, pentru femeile născute 1989 – 1999 ce au fost vaccinate în Danemarca s-a demonstrat o reducere cu 60% a leziunilor precanceroase față de grupul de control (nevaccinate).
Test și vaccinare
“Aplicate împreună, vaccinarea și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin”, subliniază medicii DSP Bihor.
Ei transmit că screeningul pentru cancerul de col uterin este o obligație a medicilor de familie și fiecare cabinet medical trebuie să desfășoare activități de Centru de Informare-Consiliere a femeilor, cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 ani, și să le îndrume pe doamne și domnișoare ca să își facă testarea citologică Babeș-Papanicolau, gratuită, în cadrul Programul Național de Depistare precoce activă a cancerului de col uterin.
Programul Ministerului pentru testarea Babeș-Papanicolau, e derulat așadar în județul Bihor prin intermediul medicilor de familie, în relație contractuală cu Spitalul Județean și Spitalul Pelican.
Referitor la vaccinarea gratuită împotriva HPV, finanțată din Programul Național de Vaccinare, DSP Bihor transmite că părinții fetițelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani trebuie să solicite vaccinarea în scris la medicul de familie.
La sfârșitul trimestrului fiecare medic de familie centralizează cererile de vaccinare și transmite centralizarea la Direcția de Sănătate Publică Județeană. Ulterior DSP centralizează solicitările medicilor de familie și înaintează necesarul de vaccin către Centru Național de Prevenire și Control al Bolilor Transmisibile București. Necesarul transmis de la DSP Bihor la sfârșitul trimestrului II 2019 a fost de 1385 doze (pentru 656 fete cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani).
Date de la Organizația Mondială a Sănătății
Medicii DSP Bihor transmit opinia experților OMS, care susțin că prevenția și controlul cancerului de col uterin sunt fezabile dacă:
• sunt dezvoltate și diseminate politici și ghiduri naționale privind controlul cancerului de col uterin pe baza istoricului natural al bolii și a datelor privind prevalența și incidența la diferite grupe de vârstă;
• sunt alocate resursele financiare și tehnice pentru sprijinirea implementării atât a politicilor cât și a ghidurilor, generând servicii accesibile femeilor și fetelor;
• sunt implementate programe de educație pentru sănătate și măsuri de prevenție în sprijinul politicilor la nivel național;
• femeile și fetele din grupurile de vârstă participă în număr mare la screening-ul și vaccinarea împotriva infecției cu HPV;
• este administrată vaccinarea țintind HPV, în special pentru fetele adolescente cu vârste între 9 și 13 ani (înainte de a deveni active sexual și când răspunsul imun este optim și oferă protecție eficientă împotriva infecției);
• screening-ul este sistematic și urmat de accesul la diagnostic și tratamentul pre-cancerului sau al cancerului invaziv;
• există un sistem de informare și un plan de monitorizare & evaluare care să pună în evidență realizările, să identifice lacunele și să furnizeze în mod regulat feedback managerilor și furnizorilor de servicii medicale, astfel încât acțiunile corective adecvate să poată fi implementate în timp util;
• este stabilit și menținut un sistem funcțional de trimitere a cazurilor cu rezultate pozitive la testare către serviciile specializate
Citiți principiile noastre de moderare aici!