În urmă cu trei ani, DNA Oradea anunța trimiterea în judecată a avocatului Călin Remus Moisi – pe atunci în cadrul Baroului Bihor, acum în Baroul Hunedoara -, acuzat de fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la sustragere sau distrugere de înscrisuri și instigare la abuz în serviciu. Potrivit procurorilor, la începutul anului 2013, Moisi ar fi falsificat șase cereri de chemare în judecată prin care se solicita înmatricularea unor autoturisme fără plata taxei de poluare prevăzută atunci de ordonanța de urgență 50/2008. De altfel, în acea perioadă, pe rolul Tribunalului Bihor se afla un număr foarte mare de astfel de cereri de chemare în judecată, precizau anchetatorii.
[eadvert]
În cazul avocatului Moisi, cele șase cereri ar fi contrafăcute cu ajutorul Vioricăi Tamaș, la data faptelor funcționară a compartimentului Registratură din cadrul Tribunalului Bihor. Aceasta din urmă a fost acuzată de fals material în înscrisuri oficiale și abuz în serviciu. Ulterior, documentele ar fi fost depuse la dosarele deja aflate pe rolul instanței, ”creându-se astfel aparența că acestea reprezentau cererile inițiale de chemare în judecată. Aceste demersuri nelegale ar fi avut ca scop și finalitate devansarea termenelor de judecată stabilite inițial”, susțineau anchetatorii DNA.
Conform acestora, avocatul ar fi fost ajutat și de Nicoleta Florina Botău, pe atunci grefieră la Tribunalul Bihor, care ar fi inclus în mod fictiv cererile de preschimbare a termenului pe listele de ședință și i-ar fi dat lui Remus Moisi hotărârile judecătorești în cazurile vizate de acesta, deși avocatul nu ar fi avut dreptul să le primească.
Procurorii DNA explicau că, după intrarea în posesia proprietarilor, hotărârile judecătorești devin obligatorii pentru Serviciul de Înmatriculări Autovehicule Bihor care trebuie să înmatriculeze mașinile în cauză fără plata taxei de mediu.
Proces oprit la 10 ani de la comiterea presupuselor fapte
În luna februarie a acestui an, Curtea de Apel Oradea a dat prima sentință în dosar. Instanța a observat că s-a împlinit termenul de prescripţie generală a răspunderii penale și a dispus încetarea procesului penal. De remarcat că judecătorii orădeni au exclus dintre probe interceptările telefonice și cele audio-video realizate în mediul ambiental, pe motiv că au fost făcute în baza protocoalelor dintre parchete și SRI.
Atât DNA Oradea, cât și inculpații au atacat sentința, iar procesul s-a mutat la Înalta Curte de Casație și Justiție. După mai puțin de jumătate de an și patru termene, instanța supremă a respins apelurile și a păstrat hotărârea inițială, dată de Curtea de Apel Oradea. Hotărârea ÎCCJ este definitivă.
Unul dintre magistrații Înaltei Curți a avut o opinie separată în sensul admiterii apelurilor formulate de avocatul Călin Remus Moisi și de celelalte două inculpate.
În urma acestei hotărâri, cele șase dosare civile în care ar fi fost depuse cererile de chemare în judecată presupus falsificate se întorc la Tribunalul Bihor. Pe lângă aceasta, avocatul Moisi și ex-grefiera Nicoleta Botău au fost obligați să achite 18.000 de lei fiecare, iar Viorica Tamaș – 13.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare aferente fazei de urmărire penală şi judecată în primă instanţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!