Şefii spitalelor mari din Oradea sunt de acord cu anunţul şocant făcut marţi de secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu Cercel. Acesta a anunţat că persoanele care fac parte din categoria de risc de a contracta gripa nouă şi care refuză să fie vaccinate cu Cantgrip vor suporta cheltuielile de tratament şi spitalizare în caz că vor fi depistaţi cu infecţia virusului A/H1N1.
Managerul Spitalului Judeţean, dr. Florin Bodog, a fost printre primii trei bihoreni vaccinaţi cu Cantgrip, pentru a da exemplu, iar apoi, jumătate din personalul spitalului pe care îl conduce s-a vaccinat anti-gripă nouă.
E foarte corect
Managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie, Liana Antal, consideră decizia lui Cercel ca fiind una foarte corectă: „Mi se pare foarte corect ca cei cu drept de vaccinare gratuită şi care refuză pe propria lor răspundere să fie puşi la plata serviciilor medicale necesare tratamentelor dacă fac gripa nouă. De altfel se şi stipulează că poţi fi pus la plată dacă nu respecţi sfaturile medicale. Şi în străinătate cei care nu îşi efectuează anumite controale periodice sunt privaţi de unele servicii medicale şi nu numai”. Dr. Antal apreciază însă că juridic în România nu s-ar putea trece la obligativitatea de plată a asiguraţilor. La Maternitate, din cei aproximativ 400 de angajaţi s-au vaccinat până marţi 81 de persoane.
La fel consideră şi managerul Spitalului de Pneumoftiziologie, ec. Dacian Foncea, care opinează că salută această decizie, chiar dacă e un pic anticonstituţională şi, la o adică, cei vizaţi ar putea câştiga un proces împotriva statului român. „Salut această decizie şi îi dau dreptate dr. Streinu Cercel. Chiar cunosc un caz similar din Germania”, spune Foncea, care informează că aproximativ jumătate din personalul din spital s-a vaccinat. În plus, Foncea anunţă că spitalul aşteaptă să primească un tratament special (Relenza), mai bun decât Tamiflu, care se utilizează cu succes în SUA. Din fonduri proprii, spitalul a comandat 15 doze de Relenza, pentru potenţialele cazuri grave.
Decizie firească
Reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, dr. Marius Pârcioagă, consideră oferta Ministerului Sănătăţii „foarte bună, oportună”, dar şi scumpă, cu costuri mari. Prin urmare, a spus dr. Pârcioagă, cei care refuză şi se vor îmbolnăvi e firesc să fie puşi la plată, întrucât sumele aferente spitalizării cazurilor grave, de la secţiile de terapie intensivă sunt foarte mari (câteva mii de ron). „De aceea găsesc firesc să se accepte vaccinarea pentru că e mai ieftin să previi, prin vaccin decât să tratezi!”. De altfel, dr. Pârcioagă anunţă că de marţi, 15 decembrie, Ministerul Sănătăţii a extins campania de vaccinare la toată populaţia, prioritari fiind bolnavii cronici: pacienţi aflaţi în evidenţă cu boli cronice pulmonare (inclusiv astm bronşic), cei cu boli cardiovasculare, cu diabet zaharat, cu boli metabolice cronice, disfuncţii renale, hemoglobinopatii sau imunosupresie, persoane în evidenţă cu HIV, persoane rezidente în instituţiile de ocrotire socială şi pacienţii unităţilor care găzduiesc persoane de toate vârstele cu afecţiuni medicale cronice.
Managerul Spitalului „Dr. Gavril Curteanu”, dr. Marlene Crişan consideră, la fel, că decizia ministerială este foarte corectă. Doctoriţa a făcut similitudine cu situaţia vaccinării împortiva cancerului de col uterin. „Ca la vaccinul anti HPV, unde nu cred că o mamă mai are o zi liniştită dacă află că fiica ei, la 40 de ani, face cancer de col uterin ştiind că ar fi putut evita drama prin vaccin, la fel şi cu vaccinul pentru gripa nouă”. Totuşi, dr. Crişan susţine că nu populaţia e în totalitate vinovată că refuză vaccinarea cu Cantgrip ci lipsa de informaţie corectă. „Trebuie alese căile de informaţie corecte care să fie furnizate populaţiei, ca apoi fiecare dintre oameni să ia o decizie cât mai aproape de realitate”, a spus dr. Crişan, care crede că refuzul oamenilor se datorează faptului că nu se informează de la surse corecte ci de la vecini, cunoscuţi, în mijloacele de transporturi, pe site-uri neavizate.
Vârful – în ianuarie
Pe de altă parte, dr. Crişan opinează că disperarea secretarului de stat este poate motivată fiindcă vârful pandemiei în România ar putea fi atins pe la mijlocul lunii ianuarie 2010. „Există clasificări şi pentru alte tipuri de gripe, viroze, în funcţie de climat. În climatul temperat, în care ne aflăm, vârful epidemiilor este în general în lunile decembrie şi ianuarie şi, s-ar părea, că pentru gripa nouă, vârful va fi atins pe la jumătatea lunii ianuarie”, a spus dr. Crişan. Medicul crede că oamenii ar trebui să se informeze la medicii în care au încredere şi, atunci dân au semne de răceală, viroză dubioasă, să îşi sune medicii de familie şi să se programeze astfel încât să nu stea la coadă, ca să dea sau să primească alte infecţii, chiar şi A/H1N1.
„De la baza medicinii, de la medicii de familie, la medicii din clinicile universitare, am uitat să mai facem şi educaţie pentru lucrurile importante pentru pacienţi”, a conchis dr. Crişan, care crede că totuşi oamenii nu ar trebui puşi la plata spitalizării, dar ar trebui totuşi să semneze dacă refuză vaccinarea.
Otilia Şandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!