Trimis în judecată de DNA, în 2005, pentru trafic de influenţă, fostul senator PSD Vasile Duţă a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) la cinci ani de închisoare cu executare, returnarea unor sume de bani şi a unui autoturism de lux.
În 29 iunie 2009 Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat pe Vasile Duţă pentru trei fapte de trafic de influenţă, achitându-l de a patra. Totodată, instanţa gălăţeană a dispus atunci confiscarea unui Mercedes-Benz ML 270 CDI, aflat în custodia fostului demnitar, precum şi plata de către Duţă a 9.100 de dolari către Stat plus cheltuieli judiciare de 3.000 lei. Aceasta după ce DNA a reţinut în sarcina lui Duţă că s-a oferit să ajute un om de afaceri din Germania să obţină de la Ministerul Muncii aprobările pentru deplasarea unor contingente de muncitori. În schimb, spun procurorii, Duţă a cerut 400 de euro pentru fiecare muncitor, convenind cu omul de afaceri din Germania ca în contul sumelor negociate să-i fie trimis un Mercedes.
Duţă s-a internat joi în spital după ce miercuri seară a declarat că stă la dispoziţia organelor competente pentru aplicarea sentinţei şi a şi transmis un comunicat de presă.
„Pledoaria” lui Duţă
„În astfel de momente, mulţi condamnaţi spun că sunt nevinovaţi. Eu nu spun aşa, ci sunt convins că mă fac vinovat de participarea mea la Revoluţia din 1989, implicarea mea cu rol activ în Senatul României, pentru a nu fi privatizate marile întreprinderi ale Statului pe „nimic” (Petrom, Oţelul Galaţi etc.). Rechizitoriul meu nr. 96/P/2005 s-a făcut la comandă politică de procurorii Amariei Ion şi Ciofu Ion, primul accidentând mortal, în 1996, pe trecerea de pietoni din Dorohoi, două persoane, fără a fi trimis în judecată, iar al doilea a fost arestat, având dosar pe rolul ÎCCJ, cu mari şanse de a fi „achitat”.
Am fost de la început împotriva numirii lui Amariei Ion ca Procuror General al PNA, adică de la trecerea prin Parlament a OUG nr 43/2002, considerând această instituţie (PNA) neconstituţională şi aservită total politic. Până acum nu am ieşit public să-mi „clamez” nevinovăţia având „încredere” cât de cât în Justiţie, deşi cunosc boala de care suferă”, transmite Vasile Duţă.
Fostul senator mai precizează că dosarul nr. 923/44/2007 este public şi că oricine îl vizualizează va constata grave „erori” judiciare şi încălcări grosolane ale Codului de Procedură Penală, pe care le enumeră.
Precizări de la Duţă
1. Tot rechizitoriul dar şi ancheta judecătorească nu specifică cu cine am făcut traficul de influenţă, respectiv „subiectele pasive” ale infracţiunii.
2. Declaraţii de martori, date în faţa Instanţei de Apel Galati, care recunosc cu mâna pe Biblie că au fost supuşi unor tratamente inumane şi au fost ameninţaţi cu arestarea de procurorul Ciofu Ion.
3. Am avut chitanţe şi contracte de asistenţă juridică încheiate pentru a reprezenta respectivii clienţi.
4. Am prezentat în instanţă contractul de vânzare-cumpărare al autoturismului în cauză, încheiat în restaurantul „Casa ţărănească” (al tatălui lui Cătălin Botezatu), unde am plătit suma cerută pe autoturism cetăţeanului neamţ, mai mulţi martori au văzut acest aspect, doi dintre ei semnând pe acest contract.
5. Nu au fost audiaţi în dosar 12 martori principali care reieşeau din acte.
6. Nu mi s-a dat cuvântul, nici la începutul audierii, la Curtea de Apel Galaţi, dar nici dreptul la ultimul cuvânt.
7. Am ridicat excepţia neconstituţionalităţii acestui aspect la ÎCCJ dar s-a respins, eu neputând face nimic în edificarea totală a apărării mele şi scoaterii adevărului la lumina.
8. Am solicitat aplicarea Deciziei Definitive şi Obligatorii a Curţii Constituţionale nr 235/05.05.2005, care a decis că PNA este o instituţie nelegală şi pe cale de consecinţă, toate actele făcute de aceasta sunt nule de drept. PNA nu era îndrituit să mă ancheteze.
9. Presupusele fapte comise în 2001-2002 au fost scoase la iveală „la comandă” înaintea alegerilor locale din 2004, când Cosmâncă O. şi Mihăilescu Şerban au purces la suspendarea mea din PSD.
10. Anexez o scrisoare a ex-consilierului preşedintial Sorin Meşter, care în timpul Congresului PSD din 20 februarie 2010 a fost martorul declaraţiei date de Şerban Mihăilescu în faţa a şase persoane. Acesta a motivat că este „bolnav ca şi mine de cancer” şi că trebuie să spună adevărul, făcandu-i vinovaţi pe Amariei I. şi Ciofu I. că nu trebuiau să trimită dosarul la instanţele de judecată.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!