Înainte de începerea noii stagiuni, echipa managerială a Teatrului Regina Maria a dorit să prezinte un bilanţ al stagiunii trecute. De la preluarea conducerii Teatrului Regina Maria în mai 2018, managerul interimar al instituției, Elvira Rîmbu, alături de cei doi directori artistici ai celor două trupe de teatru, Andrian Locovei – Trupa Iosif Vulcan și Sebastian Lupu – Trupa Arcadia, au conceput o strategie prin care au dorit să ofere publicului evenimente diverse, investiţiile mergând spre producţii de calitate, având viziunea de a lucra atât cu regizori consacraţi (Petru Vutcărău, Claudiu Goga) fidelizându-i, cât şi cu tineri regizori premiaţi, în ideea de omogeniza trupa şi de a asigura o continuitate a procesului artistic.
Stagiunea în cifre
Rezultatele financiare ale stagiunii 2018-2019 la trupele Iosif Vulcan și Arcadia ale Teatrului Regina Maria arată o creștere a veniturilor din vânzări față de stagiunea 2017/2018. Astfel, încasările din vânzări în stagiunea 2017/2018 au fost de 760. 168 lei, în timp ce încasările în stagiunea 2018/2019 au fost de 953.577 lei, încasările crescând cu 193.408 lei față de stagiunea precedentă.
În ceea ce privește cheltuielile pentru producții, în stagiunea 2017/2018 s-au cheltuit 877.499 de lei, în timp ce în stagiunea 2018/2019 s-au cheltuit 786.867 lei.
Cheltuielile au fost mai mici, deși Teatrul Regina Maria a organizat două ediții FITO în aceeași stagiune – una în septembrie şi una în iunie, decizie luată din pricina lucrărilor de reconstrucție a scenei, care se deruleză din luna iulie, prin proiectul „Romanian-Hungarian cross-border incubator for performing arts” inițiat de Teatrul Csokonai din Debrețin, în parteneriat cu Primăria Municpiului Debrețin și Teatrul Szigligeti din Oradea.
Şi la ediția estivală a FITO veniturile au fost în creștere, chiar dacă numărul de spectacole a fost mai mic. Dacă la ediția din septembrie 2018 s-au încasat 174.961 lei, la cea din iunie 2019 încasările au crescut la 199.228 lei.
Festivaluri şi premii
Atât premierele cât şi spectacolele deja îndrăgite de publicul orădean au participat la multe festivaluri importante din ţară şi din străinătate, activitatea bogată a trupei fiind o muncă de echipă, după cum subliniază directorul artistic al trupei Iosif Vulcan, Andrian Locovei. Stagiunea trecută a debutat, la Sala Arcadia, cu premiera spectacolului „Domnișoara Iulia” de August Strindberg, în regia tânărului Alexandru Weinberger-Bara, aflat la debut, și a continuat cu două spectacole puse în scenă de Petru Vutcărău: „Avalanșa”, după un text al dramaturgului turc Tuncer Cucenoglu și „Capcana lui Hamlet”, o adaptare a textului „Uciderea lui Gonzago” de Nedialko Yordanov. Au urmat două premiere coordonate de alte două nume de referință: „…ESCU” de Tudor Mușatescu, în regia lui Claudiu Goga și celebrul muzical „Sunetul Muzicii”, în regia Mihaelei Bogdan.
Trupa Iosif Vulcan a fost prezentă în nu mai puțin de 16 festivaluri, din care trei în străinătate. De remarcat este faptul că la Festivalul de Teatru „Elvira Godeanu”, dedicat excelenței interpretative feminine – 5 mai 2019, spectacolul „Avalanșa” a primit nominalizare la premiul pentru cel mai bun spectacol, nominalizare la premiul publicului – Georgia Căprărin pentru rolul Fantoma unei fete.
La Festivalul Internațional de Teatru Oradea, ediția 2019, spectacolul „Avalanșa” a primit Premiul special al juriului. La Festivalul U TROITSY, Sergei Posad, Rusia-19 iunie 2019, spectacolul „Capcana lui Hamlet” a câştigat Premiul special al juriului. În perioada 10-15 septembrie, „Avalanșa” se va juca în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Maltepe din Istanbul dar şi în cadrul Festivalului Național de Teatru, în data de 23 octombrie.
Noua stagiune
Stagiunea va debuta cu premiera spectacolului „Zloată sau Viitorul președinte al României”, un pamflet socio-polititc de Radu Popescu, interpretat de actorul Eugen Țugulea, care a fost iniţial prezentat la sfârşitul stagiunii trecute sub forma de spectacol-lectură. Va urma în 29 octombrie premiera spectacolului „Creștinii”, un text din dramaturgia contemporană, într-un spațiu neconvențional, la Sinagoga Neologă Zion din Oradea. Spectacolul va fi pus în scenă de către tânărul regizor Radu Iacoban, după un text al autorului american Lucas Hnath.
Revine regizorul Petru Vutcărău cu „Revizorul” de Nikolai Gogol, premiera spectacolului fiind pe 16 februarie 2019, urmată de un spectacol pus în scenă de către regizorul Claudiu Goga, a cărui premiera va fi pe 17 mai 2019. Stagiunea se va încheia cu drama „Trei surori” de A. P. Cehov, care va fi pusă în scenă de câștigătorul premiului ex aequo pentru Cea mai bună regie în cadrul ediției a VII-a a Festivalului Internațional de Teatru Oradea pentru spectacolul „Medeea`s boys”, regizorul Andrei Măjeri.
Victoria Balint, şef birou proiecte culturale, a punctat şi parteneriatele culturale pe care Teatrul Regina Maria le-a făcut cu: Teatrul Naţional Târgu-Mureş Compania Liviu Rebreanu, Teatrul Pygmalion din Viena, Tbilisi Sandro Akhmeteli State Drama Theatre, Georgia şi Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău.
Arcadia în festivaluri
O trecere în revistă a activităţii trupei Arcadia a făcut-o Şerban Borda, noul director artistic. În stagiunea 2018-2019 s-a dorit ca o parte din spectacole să fie dedicate copiilor cu vârsta de peste 6 ani, segment care a rămas suspendat între repertoriul trupei Arcadia şi cel al trupei Iosif Vulcan. Arcadia și-a orientat repertoriul dezvoltând în acest sens oferta de spectacole. S-a dorit, în plus, şi abordarea autorilor români.
Prima premieră a fost „Regele Smoc de Barbă”, o dramatizare după Frații Grimm de Szabo Attilla, în regia lui Hanyecz Debelka Róbert, după care au urmat spectacolele „Apolodor, pinguinul călător”, de Gellu Naum, regia Sebastian Lupu, și Isprăvile lui Păcală, de Constantin Cubleșan, în regia lui Petre Ghimbășan, spectacolele selectate în mai multe festivaluri. De altfel, pe 13 septembrie, trupa Arcadia va prezenta spectacolul „Isprăvile lui Păcală” în cadrul celei de a III-a ediții a Festivalului Internațional Stradal Wonderpuck Cluj și pe 1 octombrie spectacolul „Regele Smoc de Barbă” în cadrul Festivalului Internațional de Animație „Sub bagheta lui Merlin”, ediția a IV-a.
Tot în octombrie, trupa Arcadia va prezenta spectacolul „Gulliver”, în regia lui Radu Dinulescu, în cadrul celei de a V-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de Păpuși „Pe insula miracolelor” din Sakhalin.
Spectacole tematice
În această stagiune, trupa Arcadia dorește să atragă spre teatru tinerii prin spectacole cu o componentă educațională. Astfel, se vor aborda texte contemporane sau clasice care prin tematica lor abordează problemele reale cu care se confruntă tinerii în ziua de azi. Primul spectacold e acest gen va fi „Exploziv”, al tinerei dramaturge românce Elise Wilk, care va avea premiera în 29 noiembrie 2019.
Spectacolul se adresează liceenilor și abordează probleme precum relația dintre părinți și copii, bulliyng, sau relația elev-profesor. Toate spectacolele tematice se vor încheia cu o sesiune de discuții interactive cu adolescenții. Repertoriul va mai include și un spectacol non-verbal adresat spectatorilor de la 3 la 103 ani -gen de spectacol care are o mare deschidere în străinătate – dar și un spectacol de animație, al cărui subiect va fi bazat pe rezultatul unor workshopuri pe care actorii le vor susține în școlile gimnaziale din Oradea.
Suces la „Crişana”
Directorul Ansamblului profesionist „Crişana”, Leontin Ciucur, a precizat că activitatea ansamblului în 2018, An Centenar, a fost cea mai de succes din ultimii ani, numeroase spectacole fiind prezentate în judeţ, în ţară şi în străinătate, fiind răsplătite cu diplome, plachete şi titluri de excelență.
De asemenea, au fost numeroase parteneriate cu APTOR pentru acțiuni culturale în Oradea. Spectacole şi festivaluri în străinătate au avut loc în Republica Moldova, în Statele Unite la Sacramento, Chicago, Bruxelles, Kosice, în Slovacia, la Debrecen sau Gyula. Încasările ansamblului pe anul 2018 au crescut cu un procent de 75. %.
Noile locaţii
Reprezentaţiile teatrului se vor ţine în cinci locaţii, până la finalizarea lucrărilor de modernizare a scenei de la Sala Mare. Astfel, spectacolele vor avea loc la Sala Arcadia, Casa de Cultură a Sindicatelor, Filarmonica de Stat Oradea, Sala „Florica Ungur” și pe Scena Mobilă amplasată în Cetatea Oradea. Biletele pentru spectacolele Teatrului Regina Maria pot fi achiziționate de la Agenția teatrului, online pe www.biletmaster.ro și cu o oră înainte de fiecare spectacol de la locația unde acesta urmează să aibă loc.
Managerul interimar al Teatrului Regina Maria, Elvira Rîmbu, doreşte să adreseze rugămintea către publicul devotat de a susţine activitatea teatrului şi de a veni la spectacole, chiar dacă acestea se joacă în alte locaţii decât Sala Mare. „Rugăm publicul care ne iubeşte să vină după noi acolo unde ne ducem să jucăm!”.
Trimite articolul
XDespre noua stagiune:
“Revine regizorul Petru Vutcărău cu „Revizorul” de Nikolai Gogol, premiera spectacolului fiind pe 16 februarie 2019, urmată de un spectacol pus în scenă de către regizorul Claudiu Goga, a cărui premiera va fi pe 17 mai 2019.”
Anul ar trebui sa fie 2020, nu?
Si a-ti dat afara 3 dansatori dupa 20 de ani astea sunt realizările.
Art nuvo
Life nuvo
Lui Hamlet Macbeth cado?
Nu se sparge
Nu se stricã
Stimulează și ridică
Toate verzi și toate coapte
In aplauze și șoapte:
Al mai bun amfitrion
Publicul!
Health on cado.
Sănătate și simțire
Rolul cel mai bun din fire.