Formaţia de rock alternativ Viţa de Vie s-a întors după patru ani în Oradea miercuri, 13 decembrie, cu un concert acustic în cadrul proiectului cultural Bibliovibes|#educultcentre. Doar 120 de locuri au fost disponibile în sala Centrului Cultural Româno-Maghiar Oradea din Calea Clujului nr.85. Biletele au fost gratuite şi s-au distribuit luni la recepţia Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”. În două ore biletele s-au epuizat, luând oarecum pe nepregătite pe unii faini care nu au mai apucat să îşi ia vreunul.
[eadvert]
Celor cinci de la Viţa de Vie, Adrian Despot, Cezar Popescu, Adrian Ciuplea, Mihai Ardelean şi Soprin „Pupe” Popescu, li s-a alăturat miercuri seara, ca întotdeauna la concertele acustice, Mandela la flaut şi percuţie.
În playlistul concertului s-au regăsit piesele de pe albumul Acustic, lansat de Viţa de Vie în 2013. De altfel, înainte de lansarea materialului discografic, trupa a susţinut la Oradea în 2012 un concert acustic la Teatrul Regina Maria.
Concertul de la Centrului Cultural Româno-Maghiar Oradea a debutat cu „Azi”, „Iamma” şi „Visele”. Despre piesa „Cad” de pe albumul Fenomental, Adrian Despot spune că este cea care a deschis drumul spre albumul Acustic. Au urmat „Alungă tăcerea”, „Luna şi noi” şi „Totata”, cerută la fiecare concert acustic de inginerul de sunet Vlad Marinescu.
Tabere organizate de fani
Cu nostalgie, Adrian Despot şi-a amintit de vremurile când internetul nu acaparase cu totul interacţiunea dintre oameni, când fanii erau dornici să se întâlnească, să se cunoască.
„În sală, întâmplător, există doi oameni care au fost alături de Viţa de Vie încă din primii ani, din ’97-’99. Sigur, arătau altfel pe vremea aceea, acum au părul puţin mai alb băieţii, fetele arată impecabil. Prin vieţile astea prin care am trecut, a fost o perioadă la început când internetul încă nu se dezvoltase şi nu existau nici măcar adrese de e-mail. Existau grupuri de Yahoo, acolo vorbeau oamenii, gen mIRC, şi acolo s-a făcut un grup de fani Viţa de Vie. Ei se ştiau doar după nickname (n.r. poreclă). Pe internet nu-ţi dai numele tău. Săgeată64, cam aşa… Comunicau între ei pe internet şi într-o zi, verişoara lui Vlad de la sunet, Andreea, şefa de fani a grupului Viţa de Vie, a venit cu ideea: cum ar fi să ne întâlnim, să ne cunoaştem fizic, ăştia care ne ştim doar după nickname-uri? Şi au început să vină la concerte după noi, prin ţară, să se întâlnească. Tu eşti Charlie32? Da! Eu sunt Vanessa48! E poveste adevărată. S-au împrietenit şi într-o zi le-a venit ideea să facă tabere în care să se cunoască cu toţi din ţară. Şi au început să organizeze ei, fanii Viţa de Vie, tabere de câte trei zile în care se strângeau şi se cunoşteau, şi eram şi noi, trupa, invitată. Mergeam o zi sau două şi stăteam împreună cu ei. Înainte să explodeze internetul, ştiu că ultimul gând al grupului de pe Yahoo era să cumpere un autobuz, strângeau bani, şi la fiecare concert Viţa de Vie autobuzul ăla trebuia să treacă prin oraşe, să-i strângă pe toţi şi să îi aducă la noi la concert. Repet: totul era organizat de către ei! Sună atât de frumos că zici că este afterlife (n.r. viaţa de apoi). Da, asta este una dintre vieţile pe care am trăit-o aici, în ţara asta care se numeşte România, alături de nişte oameni superbi”, a mărturisit Adrian Despot, după care s-a auzit piesa „Haihui”.
Au urmat „Mori”, „Ieri” şi „Lăsat pustiu” cu Adrian Ciuplea la violoncel. La „Varză”, transpusă pe ritmuri de bossa nova, cei din sală nu „şi-au făcut temele” ca să poate să cânte singuri pasaje din piesă, după cum a remarcat liderul trupei, dar au recuperat la „Basul şi cu toba mare”. După „Vino la mine” a urmat „Pe plajă-n Vamă, la 5”, Despot reamintind povestea piesei inspirate de o cântare ad hoc pe plajă, în Vamă, în 2012, anul în care au avut primul concert la Folk You. Era un grup de copii strânşi în cerc pe nisip, în jurul unui foc, cântând lângă mare. S-au aşezat langa ei şi au cântat împreună până spre dimineaţă. Patru ani mai târziu s-a născut cântecul. I-au cautat pe cei de atunci, i-au găsit, şi au făcut împreună videoclipul piesei.
După o oră şi jumătate de concert, ultima piesă din playlist a fost „Liber”. Dar publicul aplaudând în picioare i-au chemat la bis. Au cântat „’84-’85” de la Subcarpaţi, o variantă pe care Viţa de Vie a interpretat-o prima dată la bătălia muzicală Red Bull SoundClash. Seara nu se putea încheia fără piesa „Praf de stele” şi apoi multe poze şi autografe.
Proiectul cultural Bibliovibes|#educultcentre a fost iniţiat de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, în colaborare cu Revista Várad, Revista Familia și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, Centrul de Cultură al Județului Bihor și Teatrul Szigligeti Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!