Reabilitarea termică a blocurilor, în parteneriat cu Primăria și UE a mers extraordinar de anevoios în acest exercițiu financiar. Pentru următorul, municipalitatea ar băga în program peste 250 de blocuri.
[eadvert]
După tentative repetate de atribuire a lucrărilor, majoritatea eșuate din cauza lipsei de interes a constructorilor, municipalitatea a anunțat că în cadrul ultimelor licitații s-au depus oferte pentru reabilitarea mai multor blocuri.
Primăria Oradea a câştigat un proiect european prin care se finanțează reabilitarea termică a 47 de blocuri din Oradea, în prezent, 11 dintre acestea fiind în curs de execuție. Pentru celelalte au fost organizate licitaţii în mai multe rânduri, însă nu s-a prezentat nici un ofertant. În discuțiile cu funcționarii primăriei, constructorii au evocat în repetate rânduri subevaluarea costrilor din partea municipalității.
După o nouă încercare, derulată la începutul anului, pentru 32 din cele 36 de blocuri care au fost scoase la licitație s-au depus oferte, acestea fiind deja în evaluare. Pentru cele 4 blocuri rămase, ofertele se pot depune până în data de 22 martie.
„Estimăm că dacă vom avea oferte și pentru ele, vom încheia contracte pentru reabilitarea termică a tuturor celor 47 de blocuri și undeva până la finalul anului viitor toate aceste blocuri care au fost cuprinse în actualul program de finanțare vor fi finalizate. Lucrăm deja la următorul program și următoarea perioadă de finanțare, în cadrul căruia dorim să reabilităm termic alte 250 blocuri din Oradea”, a declarat primarul Florin Birta.
Obiectivele specifice ale acestor investiții se referă la eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale colective, reducerea consumului anual de energie primară față de consumul inițial, după implementarea măsurilor de eficientizare energetică a clădirilor de locuințe colective. Acest obiectiv va aduce beneficii din punct de vedere al reducerii pierderilor de căldură și a îmbunătățirii confortului interior și a eficienței energetice. Totodată, se dorește și scăderea estimată a emisiilor gazelor cu efect de seră (echivalent tone de CO2) după implementarea măsurilor de eficientizare energetică.
Trimite articolul
Xfirmele care fac lucrari din bani publici s-au obisnuit sa faca lucrari cu pretul umflat de 2-3 ori ca sa poata sa dea comisioane celor care i-au ajutat sa castige licitatiile.
In cat timp vor fi terminate toate cele peste 2000 de blocuri?
-
La un calcul simplu 1000 de ani.
2 blocuri pe an X 1000 de ani = 2000 de blocuri.-
Toate ctitoriile dureaza 😉
-