Luând urma sârbo-rușilor de la NIS Petrol, o altă companie petrolieră vrea să prospecteze într-un perimetru de exploatare din județul Bihor. Este cunoscut faptul că, în urmă cu câțiva ani, Statul Român – prin Guvernul României și Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) – a concesionat resursele patriei către companii petroliere străine, împărțindu-le în perimetre de exploatare petrolieră.
Dacă elongația petrolieră a Gazprom din Serbia – NIS Petrol – s-a apucat deja să scaneze subsolul, prospectând seismic un perimetru uriaș din sud-vestul Bihorului, pe câteva sute de kilometri pătrați, iată că o altă companie intenționează același lucru. Este vorba despre Sand Hill Petroleum BV, o companie înregistrată la Amsterdam, în Olanda, fondată abia în 2012, dar deja cu activități petroliere extinse în bazinul petrolier al câmpiei panonice, de pe teritoriul Ungariei și României. Cu subsidiare deschise la Budapesta și, din 2016, la București.
Companie extrem de precoce, deși înființată abia în 2012, Sand Hill Petroleum a achiziționat deja 6.500 de kilometri pătrați în perimetre de exploatare, unele în apropiere de granița cu România, la Újléta și Berettyóújfalu. Mai mult, în România a achiziționat două perimetre de exploatare, în județele Bihor (EX – 1 Voivozi) și Arad (EX – 5 Adea), acolo unde anterior concesionar de la Statul Român apărea în documente compania petrolieră maghiară MOL.
Reprezentanții Sand Hill au avut deja o întâlnire la Consiliul Județean, administrația județeană fiind reprezentată de purtătorul de cuvânt, Adrian Simon. Potrivit acestuia, CJ Bihor și-a declinat competența în privința proiectului petrolier. Pe toate palierele! „Instituția nu are nimic de-a face cu proiectul lor”, subliniază Simon. De la Județ li s-ar fi transmis că, înainte să înceapă orice prospecțiuni, este necesar să primească acorduri de la primăriile vizate. Și, desigur, de la proprietari, am putea adăuga.
Precum NIS Petrol, și Sand Hill vor să prospecteze seismic subsolul din Bihor, trimițând ultrasunete la mare adâncime, pentru a afla dacă pot fi exploatate hidrocarburi.
Contactată luni pe acest subiect, Adriana Calapod, director al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor, nu a putut oferi un răspuns în legătură cu existența sau nu a unui acord de mediu, pentru ca aceste prospecțiuni seismice să poată debuta. Dar a promis că se informează.
Citiți principiile noastre de moderare aici!