Meșterul popular Ida Pázmán, a anunțat că trebuie să părăsească Cetatea Oradea. Casa Meșteșugărească pe care o conduce în spațiul din Cetate de opt ani va trebui să se mute în urma unei înștiințări primite din partea Primăriei Oradea, Direcția Patrimoniu Imobiliar.
[eadvert]
În înștiinţare se precizează că închirierea bunurilor proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale se face pe bază de licitaţie publică, conform art. 333, alin (5) din OUG nr. 57 din 2019 privind Codul administrativ – secţiunea a IV-a. Prin HCL nr 85 din 31 ianuarie 2023 a fost demarată procedura privind închirierea prin licitație publică a spațiilro libere din Cetatea Oradea. „Ţinând cont de cele precizate vă informăm că aveţi posibilitatea de a participa la licitaţia publică organizată de instituţia noastră la data de 03.03.20123 ora 10:30”. În înştiinţare se mai precizează că în cazul în care nu se doreşte participarea la licitaţie, Casa Meşteşugărească are obligaţia de a părăsi spaţiul până la 1 martie.
„PUR ȘI SIMPLU am primit o ÎNȘTIINȚARE, că spațiul în care desfășor de 8 ani activitatea de păstrarea și promovarea tradițiilor meștesugărești a fost pusă la licitație și am 19 zile să eliberez spațiul din Cetatea Oradea!!!!! Ce să zic?! Pot să rămân dacă plătesc o chirie lunară de 2000 lei. Factura de utilități pe luna noiembrie a fost 1100 lei, pe decembrie 1430 lei, – lângă sumele astea exorbitante de utilități cum să mai plătesc încă 2000 de lei pe lună?! Câți bani ar trebui să cer de la un copil care vine la atelier, sau pentru șezătoare ca să acopere cheltuielile astea?! Pur și simplu nu am idei, sunt blocată-șocată. Am primit sfatul să postez contul pentru donații, măcar pentru facturile exorbitante de utilități.”, scrie pe Facebook Ida Pázmán, care a postat şi contul Asociaţiei Casa Meşteşugărească Oradea – Nagyváradi Kézműves Ház, RO39 RNCB 0032 0717 2004 0002.
Prima dată când s-a pus problema să părăsească Cetatea a fost în martie anul trecut, dar a rămas cu speranţa că lucrurile se vor rezolva într-un fel. Ida Pázmán este meșter popular, creator de obiecte artizanale. S-a apucat de țesut manual în 1996, devenind meșter popular cu acte în regulă în 2009. Lucrează pe un război de țesut confecționat în 1862.
„Viziunea noastră este de crea un punte de legătură între meșteșugari și acei oameni dragi care apreciază obiectele din materiale naturale lucrate manual”, este motto-ul Casei Meşteşugăreşti, are a organizat în aceşti ani un club de lucru manual, cu întâlniri săptămânale. Aceste reuniuni, desfășurate în atmosfera șezătorilor de odinioară a adus laolaltă oameni animați de aceleași pasiuni, fie că a fost vorba de brodat, croșetat sau tricotat, clubul prezentându-se şi la târguri de profil.
Pentru a asigura perpetuarea meșteșugurilor tradiționale este esențială familiarizarea publicului larg cu tehnicile tradiționale, lucru care s-a întâmplat în cadrul unor demonstrații și work-shopuri.
Casa Meşteşugăreasă a mai organizat concursuri de confecționat obiecte decorative, dar şi ateliere meşteşugăreşti pentru copii. De asemenea, în 2021 s-a alăturat mișcării internaționale yarn bombing, însemnând promovarea lucrului de mână în spații publice prin decorarea cu piese croșetate sau tricotate a copacilor și unor obiecte din spațiul public. A fost decorat un arbore din curtea interioară a Cetății Oradea cu 120 de bucăți croșetate, realizate de șase femei în decurs de 350 de ore de lucru. Copacul decorat încă poate fi vizitat în curtea cetății.
Trimite articolul
XCine nu respecta cultura si traditia nu are trecut dar nici viitor.