Cel care a reuşit să-şi vadă visul cu ochii este nimeni altul decât reputatul om de cultură, scriitorul Mircea Bradu. Editorul acestei impresionante lucrări care va avea aproximativ 3000 de pagini şi zece volume. Primele trei volume au fost lansat luni seara la Consiliul Judeţean, în prezenţa a numeroase personalităţi locale. Unele coborâte direct din paginile volumului „Oameni din Bihor”. „Am visat întotdeauna ca primarii noştri şi intelectualii în general să aibă în case o astfel de monografie. Regret că nu s-au făcut mai multe monografii, pentru că judeţul Bihor are o istorie mai palpitantă decât toate regiunile din zonă”, a declarat Mircea Bradu.
Alcătuirea unei noi Monografii a judeţului Bihor a fost o preocupare constantă a istoricilor şi oamenilor de cultură bihoreni, mai ales după cel de-al doilea război mondial. „Primul imbold a fost aşezarea în istoria scrisă a faptelor şi evenimentelor petrecute după 1936, până când Aurel Tripon a coordonat cuprinzătoarea Monografie Almanah a Crişanei. Dar în perioada comunistă, continua presiune a politicului asupra specialiştilor în alcătuirea şi mai ales redactarea monografiilor la comandă, a studiilor ştiinţifice de istorie şi cultură, care mergea până la excluderea adevărului istoric, i-a îndepărtat pe cei mai importanţi dintre specialişti să se angajeze la o astfel de întreprindere riscantă. După Revoluţia din 1989 lucrurile s-au schimbat, dorinţa de a aşeza istoria în adevărul ei a generat studii temeinice şi opţiuni ştiinţifice remarcabile.
Aşadar, prezenta Monografie a judeţului Bihor se vrea o continuare a Monografiei Almanah a Crişanei, a Istorie oraşului Oradea, ale studiilor publicate de intelectuali de valoare cu diferite profesii. Ea este concepută în zece volume la care colaborează unii dintre cei mai importanţi oameni de specialitate din toate domeniile: istorici, geografi, scriitori, jurnalişti, critici de artă, economişti, artişti fotograf”, a spus Mircea Bradu.
Totodată, scriitorul a ţinut să lanseze o provocare generaţiilor următoare. „Desigur , ca oricare lucru făcut de oameni, nu toate cele aşezate de noi în pagină sunt perfecte. Dar de aici se poate continua oricând, de către oricine, cu noi argumente şi contribuţii ştiinţifice valoroase. Drept care subscriem cu convingere, ca într-un mesaj al unei ştafete sentimentale, sub primele cuvinte ale Monografiei din 1936:« O enciclopedie regională e tot atât de necesară ca una generală» Mulţumesc lui Radu Ţîrle pentru că din puţinii bani pe care-i are judeţul a rezervat bani pentru primele volume ale monografiei. Mulţumesc prefectului Gavrilă Ghilea care s-a zbătut să iasă această monografie. El este aproape coautor la cele 10 volume”, a ţinut să spună Mircea Bradu.
FACT BOX
Colaboratori
Volumul I Cadrul natural, societate , civilizaţie: Aurel Chiriac, Gheorghe Măhăra, coordonatorti. Alexandru Ilieş, Cristian Puşcaş, Cristian Apati, Augustin Ţătrău, Blaga Mihoc, Emodi Andras, Palfi Jozsef, Matyas Attila, Buzgany- Csoma Istvan Andrei Seidler, Dumitru Noane, Radu Milian, Radu Românaşu, Gabriel Moisa, Petru Aurel babeş, Mari Zinty, Victor Mihalcea
Volumul II, Satul Bihorean, Aurel Chiriac, Ioan godea, coordonatori, Barbu Ştefănescu, Ioan Godea, Tereza Mozeş, Ion Bradu, Crăciun Parasca, Danielisz Endre, Todor Albert, Andrei Seidler, Elena Vodă, Ana Penac, Florea Crişu
Oameni din Bihor
Volumul III al monografiei, Oameni din Bihor 2010, cordonat de Mircea Bradu şi Stanik Istvan debutează cu o secţiune extrem de interesantă, cea a bihorenilor care ne fac cinste în alte oraşe din ţară, dar şi în străinătate.
Alămorean Pompiliu, arhitect, fost primar al Timişoarei libere în 1989, premiat la concursul internaţional Sistematizarea zonei Viena Sud, cetăţean de onoare al oraşelor Ruelle, Malmasison, Nissa, Toulose, Lourdes, Florenţa, Szombathey, Szeged, Munchen
Profesorul universitar Aurel Anca, din Dobreşti, fiul poetului Alexandru Andriţoiu, economistul Mihai Andriţoiu, născut la Vaşcău, vorbitor a nu mai puţin de unsprezece limbi:engleză, franceză, spaniolă, germană, rusă, italiană, chineză, bulgară, catalană, turcă, ebraică, academicianul Ioan Anton, care s-a născut la Vintere, a obţinut şase brevete de invenţie, fost rector al Institului Politehnic Timişoara, poeta Ana Blandiana, care şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la Oradea, solistul de operă Alexandru Badea, invitat de Placido Domingo să interpreteze rolul Arturo din opera I Puritanii la Opera din Washington, regizorul de teatru Anca Bradu, jurnalista Lioara Bradu, listată în primii zece jurnalişti de beauty la nivel mondial, singura jurnalistă româncă deţinătoare a unui premiu de excelenţă pentru jurnalism de beauty, autoare a unor interviuri în exclusivitate cu: Isabella Rossellini, Brooke shields, Claudia Shieffer, David şi Victoria Bekham, Carla Bruni, ofiţerul de poliţie Lazăr Cârjan, Ralucat Bradu Muşa, lector universitar la William Paterson University, regizorul Alexandru Colpaci, coregraful Clug Edward, care a creat un spectacol pentru Baletul Mariinski din Sankt Petersburg, regizorul Marian Crişan, regizorul de film Demian Iosif, şeful catedrei de film şi Tv Australian Film, coautor al filmului Jocurile Olimpice din Sidney, primarul de Alba Iulia, Mircea Hava, medicul Radu Iftimovici, academicianul Mircea Maliţa,criticului de artă Mozes Tereza, diplomatul Pavel Platona, renumitul medic Ioan Pop de Popa, cercetătorul ştiinţific Dorin Poenaru, fizicianul Flaviu Pop, şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa, academicianul Marius Sala, actriţa Anna Szeles, publicistul Liviu Tudor Samoilă, jurnalistul Cristian Tabără, scriitorul Romulus Vulpescu sunt doar câteva dintre numele pe care le puteţi descoperi citind acest volumul. Invitaţie pe care o facem tuturor bihorenilor, şi nu numai, fiindcă Monografie Bihorului nu e o carte care trebuie pusă doar în bibliotecă, ci una care trebuie citită.
Veronica Bursaşiu
Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!