Aceasta fiindcă „noua conducere a Cetății nu înțelege că din toate acestea nu se poate face un business, iar eu nu am cum să plătesc mii de lei lunar pentru a continua munca în favoarea tradițiilor”, a anunțat Ida Pazman.
[eadvert]
Casa Meșteșugărească era locul unde se țineau lecții de lucru manual – ţesut, croşetat, brodat, confecţionare de bijuterii.
„7 ani am locuit la Cetate, perioadă care se termină acum. Mii de copii la atelierele meșteșugărești, mii de turiști la atelierul de țesut, mii de oameni la demonstrații de meșteșuguri tradiționale. Se sfârșește o perioadă cu multe bucurii, realizări și muncă depusă pentru păstrarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale”, a anunțat meșterul popular.
Ida Pazman este și autoarea unui caiet de artă populară, unde se regăsesc motivele tradiţionale bihorene, astfel încât doritorii să le poată reproduce.
„Nu sunt tristă și nu mă plâng, am noi proiecte de realizat. Nu abandonez țesutul tradițional, lucrez la un website prin care pot să ajut munca și existența colegilor mei. Sunt sigură că găsesc locul perfect, unde pot continua proiectele mele”, a dezvăluit Ida Pazman.
Din păcate, probabil că Ida Pazman nu va mai învăța alți tineri, domnia sa fiind unul dintre puținii orădeni care mai ştiu să folosească războiul de ţesut şi să realizeze covoare ori ştergare cu motive bihorene. Casa Meșteșugărească era și locul unei așa numite șezători urbane, un loc în care oamenii orașului se adunau să facă goblenuri, macrameuri, să croșeteze, așa cum odinioară făceau femeile de la țară.
Nu e primul locatar cu blazon care trebuie să părăsească spațiul în care a funcționat în Cetatea Oradea. Pe rând, cluburile și asociațiile sportive au trebuit să facă la fel, unii fiindcă le-au expirat contractele, alții fiindcă nu își permiteau, asemenea Casei Meșteșugărești, să plătească chiriile majorate. Noemi și István Tóth, fondatorii Stephany Dance Academy, au fost de 11 ori campioni naționali.
Școala are în portofoliu artiști de top mondial în ierarhia Federației Mondiale de Dans Sportiv. La școala lor s-au format instructori de succes, care activează azi în America, Estonia, Germania sau România (Salonta – Arny Dance, Oradea – Exclusive Dance). Peste 100 de copiii se antrenau acolo în momentul în care au aflat că nu mai au sală.
Trimite articolul
XPoate daca PNL avea viziune si respect pt oradeni facea un compromis, un sfert din spatii sa fie dedicat centrelor de tineret, mestesugurilor, asociatiilor istorice, cu costuri minime, simbolice. Pana la urma asta tine Cetatea si orasul si ii da farmec. Restaurantele si alte afaceri puteau fi taxate in plus daca vor in Cetate, pt a acoperi “cultura”.
Dar de la cine sa astepti respect pt Istorie, cultura si cetateni? Zici ca e cetatea lor de acasa. Nu totul e de vanzare si nu e bine sa aplicam mentalitatea asta de hiena, ca s-a dovedit paguboasa pe termen.
Cultura si istoria si mestesugurile generau trafic de turisti si dadeau perosnalitate Cetatii. Sper sa reconsidere.
Putem sa multumim primariei si conducatorilor nostri pentru lucrurile acestea, e doar vina lor. Rusine sa va fie!
Trist …
Oradea va ramane orasul pacanelelor si farmaciilor !