Curtea a respins contestațiile formulate în decembrie 2023 de cei doi inculpați în acest caz, Mioara Țigan, fosta directoare a Casei Corpului Didactic Oradea, acuzată de instigare la abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, și profesorul Sorin Ioan Cuc, ce va fi judecat pentru complicitate la abuz în serviciu, sub forma instigării.
Astfel, a fost menținută hotărârea Tribunalului Bihor, prin care era constatată legalitatea administrării probelor și a sesizării instanței prin rechizitoriu și se decidea începerea judecății cauzei.
Următorul pas îl reprezintă, conform procedurii, stabilirea primului termen de judecată.
Lucrare ce ar fi fost modificată cu „solvenți chimici”
Potrivit informațiilor din hotărârea judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bihor, consultată de Jurnal bihorean și Bihon, procurorii DNA Oradea au fost sesizați de profesoara Gheorghina Bîrlădeanu, care concura pentru același post, de director al școlii ”Avram Iancu”, din Oradea, ca și profesorul Sorin Cuc.
Datele strânse de procurorii anticorupție și menționate în rechizitoriul din 27 martie 2023 indică faptul că Mioara Țigan, care era președinta comisiei de evaluare a probei scrise la concursul organizat în 2021 pentru ocuparea unor posturi de directori de școli, ar fi intervenit pentru a modifica lucrarea lui profesorului Cuc, care nu a obținut o notă care să-i permită participarea și la interviu.
„În acest context, până la soluționarea contestației, inculpata Țigan Mioara ar fi falsificat o parte din lucrarea inculpatului Cuc Ioan Sorin (prin modificarea răspunsului dat de candidat la un număr de șapte întrebări) cu consecința măririi notei inițiale de la 5,60 la 7,00. Acest demers, pe care inculpatul Cuc Ioan Sorin l-ar fi cunoscut, i-ar fi permis acestuia să se prezinte la proba interviului și câștigarea, în final, a concursului respectiv”, a transmis DNA Oradea la momentul trimiterii în judecată a celor doi.
Procurorii au solicitat efectuarea unei analize tehnico-științifice a lucrării incriminate, iar concluzia a fost că, între momentul evaluării lucrării și momentul soluționării contestației, „toate răspunsurile hașurate inițial de candidatul Sorin Ioan Cuc au fost îndepărtate cu ajutorul unor solvenți chimici”. Anchetatorii au arătat că această modalitate „de a îndepărta toate răspunsurile date de candidat și a de rehașura o parte din acestea (…) a fost urmată cel mai probabil pentru ca pe lucrare să apară o singură pastă de pix. În situația în care doar răspunsul la cele șapte întrebări era recompletat exista riscul să fie observată cu ochiul liber o diferență între pasta de pix utilizată de candidat și pasta de pix utilizată pentru a completa răspunsul corect la cele șapte întrebări.”
Procurorii anticorupție mai susțineau că, în urma concursului, inspectorul școlar general al județului Bihor, Horea Abrudan, ar fi emis, fără vinovăție, decizia de numire a lui Cuc în funcția de director al școlii „Avram Iancu”.
În procesul care se va desfășura la Tribunalul Bihor, Inspectoratul Școlar Bihor are calitatea de parte responsabilă civilmente, iar profesoara Gheorghina Bîrlădeanu s-a constituit parte civilă, solicitând daune materiale de 1 milion de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!