Judecătorii Tribunalului Bihor s-au pronunţat, vineri, în dosarul în care fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Dumitru Voloşeniuc, a fost judecat pentru operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe o îndeplinea şi fals în declaraţii, în formă continuată. Voloşeniuc a fost condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare, sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 3 ani.
Pe durata termenului de încercare, Voloşeniuc trebuie să se supună mai multor măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bihor, la datele fixate de această instituţie, să anunţe orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea, şi să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, dar şi să comunice informaţii cu privire la mijloacele sale de existenţă.
Totodată, magistraţii i-au aplicat şi pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a fi ales în autorităţi publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa funcţia de administrator al unei societăţi comerciale sau o funcţie ce implică reprezentarea unei societăţi comerciale.
,,În baza art. 71 alin.5 Cod penal anterior dispune suspendarea executării pedepsei accesorii pe durata termenului de încercare. În temeiul art. 359 Cod de procedură penală anterior atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art.864 alin.1 Cod penal anterior privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi executarea pedepsei în întregime în cazul săvârşirii altei infracţiuni şi asupra dispoziţiilor art. 864 alin.2 Cod penal anterior privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi executarea pedepsei în întregime în cazul neîndeplinirii cu rea-credinţă a măsurilor de supraveghere prevăzute de lege sau obligaţiilor stabilite de instanţă. În baza art. 404 alin. 4 lit. b) C.pr.pen. constată că inculpatul nu a fost supus niciunei măsuri preventive privative de libertate în prezenta cauză. În baza art. 25 alin. 3 C.pr.pen. dispune desfiinţarea următoarelor înscrisuri falsificate, ca urmare a săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii, respectiv: declaraţiile de avere completate şi depuse de inculpat în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, aferente anilor 2008-2012 – din data 02.07.2008, din data de 04.06.2009, din data de 20.10.2010, din data de 14.06.2011 şi din data de 31.05.2012’’, se arată în soluţia pe scurt a instanţei.
Judecătorii Tribunalului Bihor au dispus de asemenea confiscarea de la Voloşeniuc a sumei de 238.650 lei reprezentând folosul necuvenit dobândit pentru pentru altul (respectiv SC Road Trans SRL) şi a sumei de 33.600 lei reprezentând folos necuvenit pentru sine.
,,În baza art. 404 alin. 4 lit. c) Cod de procedură penală raportat la art. 20 din Legea nr. 78/2000 menţine măsura asiguratorie a sechestrului asigurator instituită prin Ordonanţa procurorului nr. 126/P/2015 din data de 08.07.2015 şi a procesului verbal de sechestru din data 09.07.2015 asupra bunurilor mobile şi imobile proprietatea inculpatului Voloşeniuc Dumitru până la concurenţa sumei de 238.650 lei. În baza art. 272 Cod de procedură penală, art. 274 alin. 1 Cod de procedură penală obligă inculpatul la plata sumei de 6.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (suma de 5.500 lei reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat aferente fazei de urmărire penală, suma de 1.000 lei reprezentând cheltuielile judiciare avansate de stat aferente procedurii de Cameră preliminară şi fazei de judecată’’, mai este precizat în motivarea instanţei.
Acuze
Dumitru Voloşeniuc a fost trimis în judecată în luna iulie 2015 de procurorii DNA Oradea pentru că, în perioada iunie 2008 – iunie 2012, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor a reprezentat în fapt, a negociat și semnat personal acte și documente (constând în facturi fiscale, comenzi comerciale sau contracte și tranzacții comerciale) și a efectuat, ca reprezentant al unei societăți comerciale, operațiuni financiare, ca acte de comerț, pe relația cu mai multe societăți comerciale, comportându-se ca un administrator de fapt al societății, în scopul obținerii unui folos necuvenit în valoare totală de 238.650 de lei.
Totodată, procurorii anticorupţie au reţinut că, în aceeași perioadă, Voloșeniuc, cu ocazia completării și depunerii declarațiilor de avere, aferente anilor 2008 – 2012, obligatorii pentru funcția de demnitate publică îndeplinită, a declarat necorespunzător adevărului situația privind deținerea unor părți sociale la societăți comerciale de către titularul declarației și membrii familiei sale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!