Nutripork SRL îi împute pe orădenii din Ioşia, în timp de Zahărul SA le ia aerul celor din Rogerius. E concluzia anunţată vineri de către şeful Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan. În ciuda acestor concluzii, Mocan susţine că nu le poate suspenda activitatea! Şeful Gărzii spune că Nutripork are autorizaţie de mediu emisă de Agenţia Regională de la Cluj şi ezită să le suspende activitatea având experienţe nefericite cu instanţe care ar fi dat ulterior câştig de cauză societăţilor suspendate.
După sesizarea Primăriei, la Nutripork SRL Garda de Mediu a aplicat o amendă de 10.000 lei noi, în timp ce Zahărul SA s-a ales cu o amendă de 20.000 de lei. Conform spuselor lui Mocan, cele două societăţi trebuie să se pună în regulă până pe 1 septembrie. Altfel urmează alte sancţiuni. Totuşi, Mocan spune că la Nutripork nu s-au găsit nereguli, cei de la crescătoria de porci asigurându-se cu ventilatoare, enzime de descompunere, paie peste rezervoarele de dejecţii şi odorizante speciale. Totuşi, Nutripork nu are perdeaua de copaci cerută de legislaţia în vigoare.
La Zahărul – vinovat pentru duhoarea din Rogerius – s-a descoperit că resturile de borhot de la sfeclă zăceau pe platformă de luni de zile, în timp ce intrau în descompunere/fermentare. Astfel se explică damful ce vine peste orădenii din vestul oraşului.
Înainte ca Primaria Oradea să sesizeze Garda de Mediu cu privire la mirosul pestilenţial ce afectează cartierele din vestul municipiului, inspectorii de mediu vizitaseră sursele respective undeva prin februarie-martie. Aşa îşi aminteşte inspectorul-şef al Gărzii bihorene, Călin Mocan. Acesta îşi motivează slaba acoperire a obiectivelor ce ar putea afecta mediul înconjurător prin faptul că are personal puţin. „Suntem în total cincisprezece, cu mine cu tot”, spune Mocan, precizând în acelaşi timp că a cerut la Bucureşti ca să i se detaşeze de la Agenţia de Protecţie a Mediului Bihor mai mulţi oameni, pentru activitatea de control.
Mocan: „De la APM Bihor, 12 oameni şi-au făcut cerere să treacă la noi, însă între timp s-a schimbat ministrul, doamna Udrea cu domnul Borbely, şi s-a aprobat la nivel naţional transferul a doar 160 de persoane, în loc de 400, cum se stabilise anterior. Astfel, în Bihor, din 12 s-au transferat doar 3 în Bihor”. Astfel îşi justifică Mocan greutatea cu care au ajuns până acum inspectorii săi la unităţile vinovate de duhoarea din oraş. „Mai sunt şi alte probleme de mediu în judeţ”, motivează el.
Atenţie sporită?
Cu toate acestea, Călin Mocan spune că de acum înainte e dispus să-i amendeze în mod repetat des pe vinovaţii de la Nutripork SRL şi Zahărul SA, dacă mirosurile ce produc disconfort orădenilor vor continua să vină de la marginea oraşului. Aşadar, o dată cu medietizarea intensă a problemei, cele două unităţi au devenit prioritare pentru şeful Gărzii de Mediu. Cât despre problema pe care Nutripork SRL o are vizavi de lipsa perdelei verzi de copaci din jurul crescătoriei, Mocan le găseşte o scuză proprietarilor. „Copacii s-au plantat, însă s-au uscat”, ne-a spus inspectorul-şef, care ne asigură că la crescătorie se vor planta alţi 500 de copaci care să împiedice răspândirea mirosului.
CĂLIN CORPAŞ
Caută sursa mirosului pestilenţial
Damful porcin din Ioşia revine în atenţie
Citiți principiile noastre de moderare aici!