Teatrul Regina Maria anunţă un dublu debut în teatru în cadrul spectacolului-lectură „Speranța nu urcă niciodată cu liftul”. Textul are la bază prima carte de teatru a Simonei Mihuțiu, medic oncolog orădean și autor prolific de beletristică, al doilea debut fiind cel al tânărului regizor orădean Toni Nica. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 17:00, în Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor.
„O femeie singură, aflată la vârsta senectuții, este pusă în situația de a fi îngrijită de doi roboți umanoizi, programați special pentru această misiune. Însă roboții, în primă fază, nu pot înțelege în totalitate nevoile femeii, deoarece gândirea lor este analitică și nu pot percepe emoțiile și nevoile spirituale ale subiectului lor. Totuși, într-un final, fiecare are de câștigat din această confruntare și pare să se găsească o urmă de reconciliere între cele două lumi” este sinopsisul cărţii.
Textul s-a dorit a fi un manifest exprimat în limbaj artistic împotriva dezvoltării într-un ritm alert a Inteligenţei Artificiale.
„Temerile mele au fost exprimate de-a lungul timpului într-o lucrare ştiintifică medicală, în eseu, în poezie, venind rândul dramaturgiei acum să preia ştafeta. Nu vom scăpa de imixtiunea în viaţa noastră a Inteligenţei Artificiale dar, aşa cum sper că am reuşit să exprim în mesajul acestei piese, ar fi important pentru noi, ca specie, să o oprim la limita la care ar putea lua decizii pe cont propriu sau la care ar putea interfera cu emoţia umană, cu sentimentele, cu credinţa. Altfel, «joaca de-a Dumnezeu» ar putea sa aiba un cost imens pentru umanitate, mergând până la dispariţia ei”, punctează autoarea.
Simona Mihuţiu a lansat prima sa carte de teatru, „Speranța nu urcă niciodată cu liftul”, în luna octombrie a anului trecut, la Editura „Vatra veche”. Autoarea a publicat mai multe cărţi la Editura Total Publishing: romanul „Fereastră spre mâine” (2019), romanul „Destinul, o jucărie stricată” (2020), volumul de poezii „Geometrii de suflet” (2020), volumul de proză scurtă „Liberi să (nu) gândim” (2021), romanul „Puteam fi eu” (2022), „Secundele pierdute ale poeziei” (2022), „Când întâmplările te găsesc” – proză scurtă, memorialistică, umor (2023) şi „Povestiri de la Senior Help” – proză scurtă (2023).
Anul acesta au văzut lumina tiparului: volumul de eseuri „Dincolo e LIKE”, la editura Vatra Veche, „Şoapte din spirala tăcerii” – poezii (ed. Total Publishing), „Mai are rost” – antologie lirică (ed. Vatra Veche). Se află la tipar romanul „Fuioare otravite” (ed. Total Publishing), precum şi a doua piesă de teatru, „Ispitele Gloriei”.
Tradusă în limba spaniolă
Cartea „Speranța nu urcă niciodată cu liftul” a fost prezentată luna trecută de Institutul Cultural Român din Madrid în cadrul programului „Biblioteca ICR vă recomandă”. Cartea a fost publicată în Spania la editura Círculo Rojo (2024), în traducerea lui Ovidiu Constantin Cornilă. Prezentarea de carte s-a desfășurat în colaborare cu Uniunea Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei.
„Piesa este despre condiția celor de vârsta a treia, numiți mai ales «seniori» (un mod ipocrit de a vopsi cioara realității, bătrânețea), a căror îngrijire e o responsabilitate asumată în fel și chip, adesea pasată ca la ping pong, atât instituțional cât și familial, până se recurge la extrema delegării spre cele mai noi realizări ale Inteligenței Artificiale. Adevărat manifest, piesa readuce umanitarul în teritoriile sale autentice, «scorpia» tehnologiei fiind îmblânzită, umanizată și ea”, spunea la lansarea cărţii poetul şi jurnalistul Nicolae Băciuţ, care prevedea un destin fast acestui debut în dramaturgie.
Spectacolul-lectură va fi susţinut de actorii: Mirela Niță Lupu, Adela Lazăr, Georgia Căprărin și David Constantinescu. Intarea este liberă pe bază de rezervare prin completarea unui formular: t.ly/hGZIy .
După vizionare, publicul este invitat la dialog. Vor avea loc discuţii cu autoarea şi echipa artistică a spectacolului lectură. Evenimentul este organizat de Teatrul Regina Maria, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor și Smart Stories.
Citiți principiile noastre de moderare aici!